Quasi una setmana després que Ana Pastor fos escollida com a presidenta de la Mesa del Congrés, entre altres coses gràcies al vot anònim de 10 diputats nacionalistes, i que això generés polèmica dins del Partit Demòcrata Català (PDC), avui continuen insistint en què "és impensable" que el PDC pacti amb el PP i que no li donaran mai suport.
El diputat de l'antiga Convergència al Congrés, Francesc Homs, ha tornat a eludir a RAC1 la pregunta sobre qui van votar repetint que "el vot és secret" i que, per tant, "no diré què vam votar", però ha volgut deixar clar que "els nostres vots no canvien res" i que el que "sí que té conseqüències polítiques és la votació a la presidència [del govern espanyol]".
A les seves declaracions s'hi ha sumat la portaveu del Govern, Neus Munté, que –quasi paral·lelament a la conversa d'Homs– ha assegurat a Catalunya Ràdio que "no donarem suport al PP perquè manifesta una 'inació' cap a Catalunya i persegueix qui posa les urnes".
En aquest sentit, Munté ha aprofitat per comparar el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, amb Homs, perquè mentre que al primer "no li ha passat res" després de tot l'enrenou ocasionat per la filtració de les converses en el marc de l'Operació Catalunya, el diputat del PDC al Congrés "és l'únic [de tota la cambra baixa] imputat per haver ajudat a posar les urnes".
Mentrestant, Homs ha advocat per buscar una "alternativa al PP perquè no sigui a la Moncloa" i ha assegurat que "jo he fet propostes i estic disposat a mullar-me". Per això, ha posat de manifest que "si hagués estat un acord PSOE-Podemos ens hi haguéssim pogut sumar", però no ha estat el cas.
Qüestió de confiança i RUI
Convençuts els dos que "se superarà la moció de confiança", tant Munté com Homs s'han reiterat en la idea que això ha d'anar sí o sí lligat als pressupostos. "Abans hi haurà eleccions a Espanya que a Catalunya", ha posat de relleu Homs.
Però la qüestió de confiança i els pressupostos no entraran sols al Parlament. Segurament els acompanyarà la proposta de fer un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) perquè, segons Munté, "és el moment idoni per situar aquesta proposta a la qüestió de confiança".
Homs ha estat un pèl més crític amb el RUI ja que s'ha qüestionat, d'una banda, si "la gent del 'no' a la independència hi participaria" i, de l'altra, si "de cara al món, tindríem una bona carta de presentació", a més de preguntar-se amb quins funcionaris el tirarien endavant si "alguns dels que vam participar en l'organització del 9-N estem als jutjats".