El món independentista no vol sentir parlar de noves eleccions. Ni ho vol ERC ni ho vol el PDeCAT, tot i que des de Junts per Catalunya s'insisteix que només contemplen la investidura de Carles Puigdemont i no descarten que en cas que la seva investidura sigui inviable es repeteixin els comicis.
Les reticències dels demòcrates a plantejar aquesta possibilitat han quedat clares durant la reunió del comitè nacional del PDeCAT convocada aquest dilluns. El president del partit, Artur Mas, ha advertit durant la seva intervenció que el que cal ara és restablir el Govern i posar en marxa la legislatura i aquest parer ha rebut un suport molt majoritari dels presents, començant per la coordinadora general, Marta Pascal.
"No ens podem permetre el luxe de repetir les eleccions", assegura un dels assistents a la trobada de la cúpula del partit que destaca que l'acord amb ERC és imprescindible.
Durant la reunió el diputat al Congrés Carles Campuzano ha assenyalat la necessitat d'aconseguir l'aixecament de l'article 155 tan aviat com sigui possible per acabar amb la suspensió de l'autogovern, mentre altres dels assistents han subratllat la dificultat d'explicar a l'electorat una nova convocatòria a urnes o el risc d'un càstig.
ERC: aprofitar l'oportunitat
També el dirigent republicà Roger Torrent ha apuntat aquest matí que l'independentisme ha d'aprofitar "l'oportunitat que té per fer efectiu el mandat del 21-D" i ha de situar al capdavant del Govern un president que "des del minut 1" treballi per desplegar la República.
El parer del diputat electe en l'habitual roda de premsa dels dilluns a la seu republicana era el mateix que els dirigents d'ERC mostren en privat, absolutament contraris a plantejar uns nous comicis. De fet, Esquerra no veu tampoc amb bons ulls forçar el Reglament de la Cambra per garantir la investidura de Puigdemont, ja sigui per via telemàtica o amb una presidència des de Brussel·les.
En ser interrogat sobre aquesta qüestió, Torrent va evitar pronunciar-s'hi, tot i les reiterades preguntes dels periodistes. El portaveu republicà va deixar en mans dels lletrats del Parlament la decisió sobre el que va descriure com aspectes "tècnico-jurídics" relatius a la investidura.
Reunió a Brussel·les
El president en funcions tindrà oportunitat d'informar els seus diputats dels aspectes relatius a la investidura aquest divendres durant la reunió del grup parlamentari que ha convocat a Brussel·les, cinc dies abans del ple de constitució de la Cambra on s'haurà d'escollir la nova Mesa. De moment, Carme Forcadell encara no ha aclarit quina és la seva decisió final en relació a la presidència del Parlament tot i que havia comunicat a ERC la voluntat de no repetir. Tampoc el vicepresident primer, Lluís Guinó, del PDeCAT, que també està sent investigat pel Tribunal Suprem, ha confirmat la disposició a continuar en aquesta funció.
L'acord entre JuntsxCat i ERC és que cadascú d'aquests grups disposarà de dos membres de la Mesa, un dels quals serà la presidència, que correspon a Esquerra, mentre que Ciutadans en tindrà dos més i el PSC 1. Aquest repartiment, però, pot variar en funció dels acords per a la constitució de la Cambra amb altres grups, com els comuns de Xavier Domènech, o la CUP a qui es podria cedir algun lloc a la Mesa.
El president ha abordat aquest dilluns la situació amb els responsables de l'Assemblea i Òmnium, amb els quals ha coincidit en la necessitat de garantir la majoria independentista dels òrgans parlamentaris.