A falta dels socis habituals de la legislatura, que es mantenen en el no, el govern espanyol ha hagut de recórrer als grups més petits de la cambra per a intentar aprovar la reforma laboral. Se n'ha acabat sortint 'in extremis' i amb els vots justos. Després d'unes hores intenses, primer Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han aconseguit el vot favorable dels quatre diputats del PDeCAT. Pocs minuts després s'ha conegut també el sí dels dos diputats d'Unió del Poble Navarrès, que són els que faran decantar la balança. Calen més sí que no en la votació d'aquest dijous. No hi podrà faltar cap diputat de la majoria de govern. D'aquesta forma, amb el suport del PDeCAT i UPN, la reforma laboral tirarà endavant amb majoria absoluta (176 vots favorables).
El sí del PDeCAT l’ha anunciat el portaveu Ferran Bel en roda de premsa al Congrés. Ha posat en valor el fet que la reforma laboral de Díaz canvia aspectes que volien tocar, però que també manté elements de la reforma laboral de 2012, que ha recordat que va ser aprovada per CiU. També ha justificat que la seva no aprovació suposaria “un cop mortal al diàleg social”, inestabilitat “absoluta” al mercat laboral i un incompliment dels compromisos de l’Estat amb Brussel·les. També ha argumentat que obrir-ho a la tramitació parlamentària generaria més incertesa. “Em sento plenament coherent”, ha defensat Bel, després de mantenir contactes amb el govern espanyol durant els últims dies. També ha criticat que alguns plantejaments d’altres formacions independentistes “no són realistes”.
D'aquesta manera, la diferència serà de tres vots. El decret de la reforma laboral compta amb 176 vots a favor, els del PSOE (120), Unidas Podemos (34), Ciutadans (9), el PDeCAT (4), Més País (2), Unió del Poble Navarrès (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), Coalició Canària (1), Nova Canàries (1) i el Partit Regionalista Càntabre (1). A l’altra banda de la balança, hi ha 173 vots en contra, els del Partit Popular (88), l’extrema dreta de Vox (52), ERC (13), el PNB (6), EH Bildu (5), Junts per Catalunya (4), la CUP (2), el BNG (1), Fòrum Astúries (1) i Pablo Cambronero, diputat escindit de Ciutadans.
Trencament del bloc de la investidura
La reforma laboral ha suposat una gran esquerda en el bloc de la investidura. Independentistes i nacionalistes reclamaven canvis en la nova normativa, que trobaven insuficient i que no responia a les necessitats dels seus territoris. La setmana passada van ser ERC, la CUP, EH Bildu i el BNG qui van forjar un front comú per a negociar amb La Moncloa millores en el text. El PNB també ha insistit a reclamar, en les últimes setmanes, com a mínim la prevalència dels convenis autonòmics per damunt dels estatals. Però l'executiu central no ha escoltat cap d'aquests reclams i per això continuen en el no. En canvi, Ciutadans ha ofert els seus vots gratis, a canvi de no tocar una sola coma a l'acord entre govern, sindicats i patronal.
S'han tensat molt les relacions entre ERC i el govern espanyol, especialment amb els comuns. Avui Jèssica Albiach amenaçava de retirar el suport al Govern Aragonès si els republicans no validaven la reforma laboral. Han rebut resposta del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha denunciat l'immobilisme i ha avisat: "Si no es mouen, no ens podem moure". Mentrestant, el president Pedro Sánchez assegura que l'estabilitat de la legislatura està "garantida". Amb altres aliances, això sí.