Les bases del PDeCAT han evitat aquest diumenge al matí posar terminis sobre quan fer "efectiva" la República. Els associats de la formació, que s'han reunit aquest cap de setmana al Palau de Congressos de Catalunya per decidir el full de ruta del partit, han rebutjat una esmena que demanava fer "efectiva la república de manera immediata" i ho han deixat amb un "el més aviat possible".
L'esmena havia quedat aprovada divendres a la nit en comissió, però finalment es va decidir portar-la a plenari perquè va ser aprovada per un estret marge de vots i per la importància de la qüestió. Els estatuts del partit estableixen que, si una proposta perd una votació en comissió però obté almenys un 40%, es pot portar al ple perquè sigui la militància qui decideixi.
Per contra, però, també la Mesa de la comissió en qüestió ho pot portar al ple si la votació és ajustada. En aquest cas, va ser la Mesa -que defensava fer la república "el més aviat possible"- qui va decidir portar el text a votació. Aquesta segona proposta ha estat la que finalment ha acabat aconseguint una majoria de vots al plenari encara que per un marge molt ajustat també, només amb nou vots de diferència.
Concretament, han votat no incorporar el terme "immediatament" 415 associats, mentre que 406 han optat per incorporar-ho i 60 han votat en blanc. Pel que fa al conjunt de la ponència política, sense la referència ja a la 'immediatesa', ha estat aprovada per 851 vots a favor, 5 en contra i 1 en blanc.
Sense renunciar a la unilateralitat
Al que no renuncien els associats, però, és a la unilateralitat. Els associats han votat a favor d'incorporar la via unilateral" als estatuts del partit, després d'una votació molt ajustada en la que 363 associats hi han vots a favor i 350 vots en contra al plenari.
Això, però, pel que fa a la ponència organitzativa, ja que a la ponència política ja es va aprovar aquest dissabte al vespre en comissió una esmena que apostava per complir el mandat de l'1-O "preferiblement amb l'acord amb el govern espanyol però sense renunciar a l'exercici unilateral a l'autodeterminació de Catalunya".