Tot i desaparèixer del Parlament arran dels resultats del 14-F, el PDeCat continua lluitant per sobreviure. Ara, aprofitant la ronda de contactes que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat amb tots els grups parlamentaris, el PDeCat ha aprofitat per reivindicar els seus 70.000 vots independentistes.

"Demanem interlocució amb el president  de la Generalitat perquè creiem que representem un espai orfe no només en el que és l’eix esquerra-dreta sinó en també en la qüestió nacional, en la que hem  vist darrerament que els mateixos partits que estan al Govern avui tenen una  postura i demà una altra", ha subratllat la secretaria general del PDeCat, Àngels Chacón, després de la primera reunió de la nova Direcció Executiva Nacional escollida aquest dissabte.

En aquest sentit, la secretaria general ha demanat "que ningú parli del 52% dels vots independentistes si no hi som nosaltres" i per tant "si hi ha una taula de partits hi serem, perquè representem part del país". I ha reblat: "Que ningú s’apropiï del 52%". Sobre l’estratègia del partit a curt termini, Chacón ha avançat que el PDeCAT iniciarà tot seguit una ronda de converses amb agents socials i econòmics d’arreu del país per compartir visions de les principals problemàtiques del país.

La secretaria general del PDeCAT ha recordat que la seva formació "no està per la unilateralitat" tot afegint que "volem un país lliure però no a qualsevol preu ni tampoc  volem qualsevol país". Per això és rellevant "conversar amb el president  Aragonès i mantenir un intercanvi impressions sobre estratègia de país". Chacón ha exposat que “el PDeCAT és ambiciós i realista” i que per tant “cal  gestionar el mentrestant”.

El diàleg independentista

Més enllà de la ronda de contactes, Aragonès té la possibilitat de convocar dues taules a Catalunya: una entre partits i entitats independentistes, en la qual el PDeCat hi voldria ser i la CUP no ha valorat si hi participaria o no, ja que a la negociació amb l'Estat ja s'han autodescartat. L'altra és la de partits catalans, que des de fa setmanes demanen el PSC i En Comú Podem.

A més, l'independentisme té pendent crear l'espai per coordinar l'estratègia del procés, contemplat a l'acord entre ERC i Junts i també al de republicans i anticapitalistes. Per ara, però, aquest òrgan està en un estat embrionari i no està clar si s'allotjarà al Consell per la República o en un altre espai.