El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha destacat que la sentència del Tribunal Suprem sobre l'exhumació del dictador Francisco Franco permet "tancar un capítol fosc de la història" d'Espanya, ja que "cap enemic de la democràcia no mereix un lloc de culte ni respecte institucional".

En el seu discurs davant de la Assemblea General de l'ONU, Sánchez ha lamentat que Espanya, "un dels primers estats moderns del planeta", no formés part del "club d'estats fundadors de les Nacions Unides". "No ho vam ser per una senzilla raó: la dictadura franquista, que va tenir segrestat al nostre país durant gairebé quaranta anys, va col·laborar amb els nazis durant la Segona Guerra Mundial, una cosa incompatible amb formar part d'una organització que es va crear per fomentar la pau," ha subratllat.

Així mateix, ha posat èmfasi en la importància que Espanya "sortís d'aquella dictadura ombrívola i fos capaç de construir un país pròsper, descentralitzat i compromès amb la diversitat". "Un dels països amb millor assistència sanitària, dels més segurs, considerat com una de les democràcies més sòlides i garantistes del món," ha afegit.

Pedro Sánchez pronuncia el seu discurs en l'ONU / EFE

Sánchez, que ha lloat que "els espanyols hagin escollit la pau, la llibertat i la democràcia", ha insistit que aquest dimarts, 24 de setembre, "s'ha tancat simbòlicament el cercle democràtic" després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem que autoritza l'exhumació de Franco i el trasllat de les seves restes d'on han reposat "immoralment durant massa temps".

El dirigent espanyol en funcions, que es troba a Nova York amb motiu de la 74a Assemblea General de les Nacions Unides, ha aprofitat l'ocasió per abordar els reptes més urgents a què s'enfronta el món: "la fam, l'emergència climàtica, la revolució digital, la desigualtat econòmica i social, la violència de la guerra i la discriminació", per al que "Espanya defensa una acció global i conjunta".

Després d'instar en repetides ocasions a l'"acció", Sánchez ha advertit que "la Terra s'està dessagnant" i ha indicat que l'Acord Climàtic de París i l'Agenda 2030 contenen el "diagnòstic, els objectius i el full de ruta" per fer possible que "el futur sigui el que vulguem que sigui". "No actuar no és una elecció, és una irresponsabilitat. (...) Estem davant una emergència climàtica que no admet excuses", ha matisat.

En aquest sentit, ha sostingut la importància del multilateralisme i ha afirmat que les solucions nacionals o locals no són suficients. "Els qui es tanquen ara en el proteccionisme o en l'ultranacionalisme, en definitiva, en la por, estan profundament equivocats", ha asseverat abans de demanar que l'Assemblea General serveixi per venir "amb més compromisos i menys paraules".

D'altra banda, Sánchez ha recalcat que Espanya "considera essencial la celebració d'eleccions lliures democràtiques i transparents" a Veneçuela perquè el país caribeny pugui tornar a la "normalitat democràtica i institucional". "Espanya desitja que siguin els mateixos veneçolans que decideixin lliurement el seu futur", manté.