El president del govern espanyol té aquest dimecres una cita amb el Congrés dels Diputats. Pedro Sánchez hi compareixerà a petició pròpia per informar sobre l’últim Consell Europeu, la guerra d’Ucraïna i la relació entre Espanya i el Marroc. Ho farà just un any després que el PSOE es plegués a Rabat enviant una carta al rei marroquí Mohamed VI en la qual defensava l’autonomia del Sàhara Occidental com a millor opció per resoldre el conflicte territorial al nord d’Àfrica. És a dir, que enterrava la independència dels sahrauís.
El PSOE és l’única força parlamentària que ara mateix avala aquest canvi de posicionament per part del govern espanyol. El PP d’Alberto Núñez Feijóo ha demanat explicacions al cap de l’executiu en més d’una ocasió, però mai no s’ha pogut concretar de forma oficial quin ha estat l’intercanvi real de cromos entre Rabat i Madrid. Quin deute té Pedro Sánchez amb el Marroc? El president socialista arribarà aquest dimecres a la cambra baixa sense haver respost aquesta pregunta.
Tot i que des de La Moncloa s’intenti assegurar que la relació entre Espanya i el Marroc és excel·lent, un gest del rei marroquí en el viatge que va fer Sánchez al país el passat mes de febrer feia indicar que no tot són flors i violes. Mohamed VI va plantar el president espanyol i no el va rebre a Rabat. De totes maneres, en la declaració conjunta que van signar totes dues delegacions fa dos mesos es posava de manifest que Espanya considera la iniciativa marroquina de convertir el Sàhara Occidental en una autonomia seva com l’opció més “seriosa, realista i creïble” per resoldre el conflicte polític i territorial. Per a entendre quina és la situació actual del Sàhara Occidental i què implica el gir de guió històric d’Espanya en aquest territori, pots fer click aquí.
La doblegada de Sánchez al Marroc també es va certificar en una intervenció del president en la cimera hispanomarroquina celebrada al Rabat. No va mencionar el Sàhara Occidental, però en va fer referència de forma clara: “Evitarem tot allò que sabem que ofèn l’altra part, especialment el que afecta les nostres respectives esferes de sobirania”, va assenyalar en la sessió plenària de la reunió d’alt nivell.
La relació entre ambdós països va tornar-se a tensar fa pocs dies, quan el president del Senat marroquí, Enaam Mayara, va fer una crida a recuperar les "ocupades" ciutats de Ceuta i Melilla a través de la negociació i "sense recórrer a les armes". Així i tot, va puntualitzar que les ciutats autònomes "no seran objecte de xantatge". Davant d'aquestes declaracions, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va estar taxativa i va afirmar que Espanya no té res a discutir sobre l'espanyolitat de Ceuta i Melilla. "Amb absoluta i total contundència, Ceuta i Melilla són espanyoles; no hi ha més que discutir", va dir.
El Congrés, pendent de les explicacions
Sánchez deu una explicació sobre el motiu real del gir de guió. El passat mes de gener, la diputació permanent va rebutjar una compareixença del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, perquè expliqués les relacions amb el Marroc abans que se celebrés la cimera hispanoamericana. El rebuig a la compareixença es va fer justificant que a l’endemà Sánchez compareixeria al Congrés, i que serviria per esvair els dubtes sobre la qüestió del Sàhara. No va ser així.
Diferències dins del govern espanyol sobre el Marroc
Podemos, doncs, és també una de les formacions que més condemna el canvi de full de ruta d’Espanya respecte el Marroc i el Sàhara Occidental, sobretot en relació al poble sahrauí. De fet, la vicepresidenta Yolanda Díaz —tot i estar darrerament enfrontada amb Podemos a causa de la creació del seu nou partit, Sumar— va manifestar aquest diumenge en una entrevista a La Sexta que el Marroc és una dictadura.
“No és la posició del govern”, deixava ben clar aquest dimarts la portaveu de l'executiu espanyol, la socialista Isabel Rodríguez. La també ministra de Política Territorial ha insistit que la posició de Díaz és “d’àmbit personal” i ha enviat un dard a qui també exerceix de ministra de Treball: “En diplomàcia, la responsabilitat és molt important”. De fet, aquest dilluns el PSOE va desautoritzar la vicepresidenta segona de l’executiu de coalició en una roda de premsa, en la qual va recordar que les relacions amb el país nord-africà són massa complexes com per posar-les en risc.