El president del govern espanyol ha arribat aquest dijous a Barcelona amb un missatge clar: l’alternativa “pragmàtica” a un referèndum d’autodeterminació és un “reforç de l’autogovern” que abordi el finançament de Catalunya i el traspàs de competències a la Generalitat. El líder socialista ha obert la porta a un pacte fiscal. També ha fet una defensa de la normalització de les seves relacions amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, alhora que ha deixat clar que la seva trobada amb el president de la Generalitat a l’exili no es produirà fins després que s’aprovi la llei d’amnistia a les Corts espanyoles. Sobre aquesta norma, ha reiterat el seu convenciment que la societat espanyola l’acabarà acceptant. Tot i evitar haver d’acusar de lawfare el jutge Manuel García-Castellón, ha volgut deixar clar que “no és comparable” el cas de Tsunami Democràtic amb atemptats perpetrats per ETA o pel gihadisme. Ha reconegut també la “complexitat” del traspàs de Rodalies, tot i demanar optimisme perquè tiri endavant en aquesta legislatura.

En una entrevista a Rac1 prèvia a la trobada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, el president del govern espanyol ha volgut deixar clar que és plenament conscient que l’independentisme “no renunciarà mai” a celebrar un referèndum. Però ha demanat fer un “exercici de pragmatisme” i abordar un "reforç de l'autogovern", obrint-se a parlar del pacte fiscal: "Si fa un exercici de pragmatisme podem caminar per un camí on ens podem trobar tots; nosaltres estem disposats a caminar". També sobre finançament, ha assenyalat que existeix un espai bilateral Moncloa-Generalitat, i un de multilateral en què hi han de participar altres comunitats autònomes.

Preguntat per si està disposat que la Generalitat recapti de la mateixa manera que Euskadi, s’ha limitat a respondre que a l’Estatut català ja s’hi recull la possibilitat de desenvolupar l’agència tributària catalana. Pedro Sánchez ha recordat que el Procés té el seu origen en la fulminació de l’Estatut al Tribunal Constitucional, però també ha volgut deixar clar que ell descarta “tornar a aquell punt”. “Però sí treballar en l’autogovern”, en tant que la lluita per un referèndum és una “posició de màxims” de l’independentisme que "no resol el problema polític" i que, a parer seu, és incompatible amb la Constitució. "Si només es parla de referèndum és molt difícil que puguem avançar", ha insistit el líder socialista.

 

L'amnistia, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras

Preguntat per Carles Puigdemont, el president del govern espanyol ha celebrat que el president de la Generalitat a l’exili hagi acabat negociant la seva investidura, i ha afirmat que la seva intenció és que tots dos es reuneixin un cop la llei d’amnistia hagi estat “votada pel poder legislatiu”. No ha concretat, tanmateix, si això s'hauria de produir un cop la norma aparegui al BOE, cosa que pot trigar encara diversos mesos a produir-se, en tant que el PP pretén aprofitar la seva majoria absoluta al Senat per fer filibusterisme i endarrerir l’aprovació definitiva de la llei. Ha explicat que amb Oriol Junqueras va mantenir una conversa telefònica l’11 d’octubre per abordar la seva investidura com a president del govern espanyol.

Rodalies

Durant l’entrevista se li ha recordat que el passat dimarts el ministre Óscar Puente assenyalava que existeix la possibilitat que el traspàs integral de Rodalies no es produeixi aquesta legislatura. El ministre de Transports evitava concrecions, i reconeixia que tot era possible. Aquest dijous, Pedro Sánchez ha demanat “no tenir un horitzó negre” i ser més optimistes, tot i reconèixer la “complexitat” d’aquest discurs.

Lawfare i Tsunami Democràtic

Paral·lelament, el líder socialista també ha estat convidat a mullar-se i opinar si la persecució a l’independentisme del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón a través del cas del Tsunami Democràtic és lawfare. Ha rebutjat acusar-lo d’això argumentant que és president del govern espanyol i no pot fer-ho, però sí que ha deixat clar que “no és comparable” el Tsunami amb atemptats que s’han patit a l’estat espanyol amb ETA i el gihadisme.

 

Transport públic gratuït i Telefónica

Per altra banda, el president espanyol també ha recordat que el seu executiu aprovarà abans de final d'any un decret en què abordarà la continuïtat o no d'algunes de les mesures contra la crisi de la covid i de la guerra d’UcraÏna. Ha assegurat que la gratuïtat del transport públic per a joves estudiants i aturats està garantida, i cal "estudiar" amb els socis la resta de mesures, com les ajudes al transport i l'IVA de productes bàsics.

Pedro Sánchez també ha defensat que l'Estat hagi entrat a l'accionariat de Telefónica amb aproximadament 2.000 milions d'euros per evitar que la propietat passi a mans d'un grup saudita. Segons el president espanyol, no es tracta d'una operació contra ningú, sinó que parteix del fet que les telecomunicacions estan "íntimament vinculades a la seguretat i la defensa". "És una operació estratègica que ha estat molt ben entesa pels mercats", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!