El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ampliat la querella per prevaricació contra el jutge Juan Carlos Peinado amb motiu de la causa que instrueix contra la seva dona, Begoña Gómez, pels presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis. Segons ha avançat El País aquest dissabte, l'Advocacia General de l'Estat va presentar dijous, en el nom del president, un escrit davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid en el qual sol·licita ampliar la querella per prevaricació judicial que va interposar contra el magistrat perquè considera que practica una “injustícia intrínseca” i realitza “interpretacions forçades o artificioses”. Aquesta ampliació de la querella arriba després que Peinado afirmés que la negativa a declarar de Sánchez en el cas de la seva dona era motiu per treure "conclusions".

El passat 30 de juliol Pedro Sánchez es va acollir al seu dret a no declarar en la causa contra Begoña Gómez davant el jutge que la investiga, Juan Carlos Peinado. Sánchez, en una declaració que va durar dos minuts en el Palau de la Moncloa, simplement va ratificar que la investigada és la seva dona i que, per tant, s'acollia al seu dret a no declarar en contra d'ella, com li permet la llei.

Dues querelles per prevaricació

Immediatament, l'Advocacia de l'Estat, en representació de la Presidència del govern espanyol, que ostenta Sánchez, va presentar una querella davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid contra el jutge Peinado per un presumpte delicte de prevaricació judicial. La querella demanava al TSJM que investigui al magistrat en considerar que va dictar "a gratcient" diverses resolucions "injustes" i contràries al que es disposa en la norma, ja que atenien "conviccions pròpies" que "s'aparten del seu deure investigador".

L'endemà, el president del govern espanyol va defensar que la querella per prevaricació contra Peinado era perquè "s'han atropellat drets" reconeguts a la institució de la Presidència de l'Executiu estatal des de 1886. En la roda de premsa de balanç del curs polític, Sánchez va titllar de "muntatge" el succeït quan Peinado va acudir a la Moncloa per a prendre-li declaració com a testimoni, i va qualificar d'"absolutament patètic i vergonyós" veure a les "associacions ultradretanes —Vox, Manos Limpias i Hazte Oír— barallar-se", per veure qui accedia al Palau.

Tres dies després d'aquesta querella, Begoña Gómez també es va querellar per presumpta prevaricació contra el jutge que la investiga en considerar que ha adoptat decisions "arbitràries i manifestament injustes" i "ha forçat" les normes en una instrucció "perversa". L'advocat de Gómez, l'exministre d'Interior del PSOE Antonio Camacho, va sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de Madrid que investigui al magistrat per presumptes delictes de prevaricació, revelació d'actuacions processals declarades secretes i revelació de secrets per funcionari públic. El tribunal oportú dirimirà el 30 de setembre si Peinado pot seguir investigant el cas o si l'aparta.

Peinado afirma que es poden treure "conclusions" del "silenci" de Sánchez

El passat 22 d'agost el jutge Juan Carlos Peinado va dir en una provisió es poden treure "conclusions" del "silenci" del líder de l'Executiu quan es va negar a declarar davant ell en la Moncloa com a testimoni. Va dir que el seu "silenci" és "legítim" però que, "com és ben sabut, permet donar lloc a la formació d'inferències, que, si és el cas, en conjunt amb altres elements de caràcter objectiu, puguin portar a conclusions de caràcter objectiu, a fi de valorar la possible concurrència d'aspectes integrants, de possibles indicis, bé en sentit inculpatori cap a algun investigat o, per contra, en sentit excloent de responsabilitat penal".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!