El que havia de ser un debat purament energètic al Senat per confrontar models s'ha convertit, com era d'esperar, en un duel tens i carregat de retrets i acusacions que posa el punt de partida cap a la carrera electoral del 2023. La primera batussa pública entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. El cas és que el president espanyol ha aprofitat el temps il·limitat del que ha disposat (dues hores i vint minuts contra els 26 minuts que ha tingut el líder del PP) per agafar avantatge i, sense miraments, s'ha esforçat per desmuntar i desgastar la imatge de solvent que arrossega Feijóo. En la rèplica al líder de l'oposició, el cap de l'executiu ha posat la directa i s'ha quedat a gust amb el paper del Partit Popular desconfiant del pla de Feijóo per mitigar els efectes de la inflació i s'ha preguntat: " És insolvència o pura mala fe?".

Ple senat Madrid Pedro Sánchez president Govern arribada / Foto: Efe
Pedro Sánchez arriba al debat monogràfic al Senat acompanyat d'Eva Granados / Foto: Efe

Amb el ganivet a la boca, Sánchez ha acusat el PP de "criticar-ho tot, fins i tot aquelles mesures que copien governs conservadors, liberals i socialdemòcrates, com l'excepció ibèrica que vostès titllen d'estafa". No n'ha tingut prou perquè, segons ha interpretat, Feijóo "ha dedicat la intervenció a atacar el govern, a posar por als espanyols, no ha presentat cap proposta seriosa". Per reblar el clau, ha acusat el gallec de "desentendre's del futur del país" i denunciant que l'únic interès del PP, primer amb la pandèmia i ara amb la guerra, és "intentar soscavar i derrocar el govern d'Espanya". I davant d'això ha conclòs que "fracassarà tal com va fracassar Casado en el seu intent de doblegar l'executiu".

 

Sánchez tranquil·litza: "No hi haurà escenes apocalíptiques"

En la intervenció inicial, el president espanyol ha volgut tranquil·litzar la ciutadania davant d'un hivern que s'augura complicat. "S'implementaran recomanacions" ha dit, però "no hi haurà ni mesures dràstiques ni talls de subministrament ni racionament de butà ni les escenes apocalíptiques que evoquen la dreta i l'extrema dreta". Tot i així, ha reconegut que serà l'hivern de la incertesa: "No sabem què passarà, ningú sap què passarà i probablement Putin tampoc sap quins passos donarà" per després afegir que "el que estem fent és preparar-nos per al pitjor, que és Rússia tanqui l'aixeta al gas rus". 

Tal com ha fet aquest dilluns en un acte ciutadà, Pedro Sánchez ha tornat a carregar contra el poder i la influència de les grans empreses, la banca i energètiques sobre la política i la vida de les persones. Ha estat encara més contundent: "No deixarem que cap empresa ni persona es lucri amb aquesta crisi per molt poderosos que siguin, per molt il·lustres que siguin els seus cognoms o pel seu parentiu amb un dirigent polític". Segons el cap de l'executiu, "alguns s'han cregut que Espanya és seva i els demostrarem que no és així". La Moncloa insisteix en la idea que fa mesos que persegueix i amb la que es vol presentar a la cursa electoral de 2023: "A Espanya existeix democràcia i mana la voluntat popular, que s’expressa al Senat i al Congrés. No es decideix en cenacles madrilenys". Tot i això, davant els murmuris de la bancada de la dreta, tampoc ha volgut fer sang: "No tenim cap animadversió cap a les grans empreses, són un orgull per al país encara que pensem que han d’ajudar". 

Ajuda a la indústria electrointensiva

Sánchez també s'ha reservat un anunci. L'excepció ibèrica també ajudarà a les empreses electrointensives que consumeixen grans quantitats de gas. Se'ls aplicarà el mecanisme de manera temporal i, segons ha detallat, "és una mesura excepcional sol·licitada per la indústria i que beneficarà sectors com la ceràmica, la química o el tèxtil i que representen el 20% del PIB industrial". El PP ha acusat d'immediat Pedro Sánchez de copiar-los una altra proposta.