Moviments de pes al PSOE. Pedro Sánchez comença el nou curs polític amb força i ha decidit fer una sacsejada i anticipar el Congrés Federal del partit a aquesta tardor. Amb aquest objectiu, dilluns que ve, 2 de setembre, l’Executiva Federal socialista convocarà per al dissabte 7 de setembre el Comitè Federal, que serà l’encarregat d’aprovar el calendari congressual del partit, segons avança El Periódico de Catalunya. El Congrés Federal del PSOE estava previst per al 2025, quatre anys després de l’últim, que es va celebrar a València l’octubre del 2021, i haurà de servir perquè Sánchez sigui reelegit secretari general del partit.
Aquest anunci arriba a les portes d’un trimestre en el qual Pedro Sánchez té molts fronts oberts al davant. El primordial és el dels Pressupostos Generals de l’Estat, després d’un any amb els comptes prorrogats. El Ministeri d’Hisenda fa setmanes que està treballant en els nous pressupostos i vol començar a negociar-los amb els partits el setembre. La Moncloa s’ha compromès a presentar els comptes, però fonts de l’executiu reconeixien fa pocs dies que el fet que dos dels socis imprescindibles, Junts i ERC, estiguin immersos a la tardor en els seus respectius processos congressuals pot dificultar les converses. En paral·lel a això, hi ha dos focus que posaran a prova el lideratge de Pedro Sánchez en les pròximes setmanes: la materialització del nou finançament per a Catalunya pactat entre el PSC i ERC i la gestió de la crisi migratòria derivada de l’arribada de menors a les Illes Canàries. De fet, el finançament de Catalunya ha fet que diferents líders territorials socialistes hagin alçat la veu oposant-s’hi. I ara Sánchez voldrà mitigar els crítics amb un exercici d’unitat i de força dins del partit.
I és que, després de la celebració del Congrés Federal, serà moment d’activar els congressos territorials, que permetran que el PSOE pugui renovar els lideratges autonòmics abans de finals d’any. Això podria permetre, per exemple, rellevar la figura de Javier Lambán, secretari general del PSOE d’Aragó, i un dels barons més crítics amb Pedro Sánchez, arrel, especialment, de la llei d’amnistia i del pacte entre el PSC i ERC. Just ahir, l’executiva del PSOE d’Aragó va rebutjar aquest acord i va apostar per un sistema que reflecteixi el “cost real” dels serveis públics prestats al territori i “sense privilegis de cap mena”. A més, el partit va sancionar Lambán per haver-se absentat del Senat per no votar l’amnistia. Altres líders autonòmics que també tenen números de ser rellevats són Juan Espadas (a Andalusia) i Guillermo Fernández Vara (a Extremadura).
🔎 Pedro Sánchez arrenca un curs polític marcat pel finançament català, la migració i la corrupció
Els últims tres Comitès Federal del PSOE: de l’amnistia al “Pedro, queda’t”
Abans d’arribar al Congrés Federal, el màxim òrgan legislatiu del partit, l’Executiva Federal haurà de convocar el Comitè Federal, el màxim òrgan del partit entre Congrés i Congrés. Fem memòria: des de l’estiu passat, s’han celebrat quatre Comitès Federal. L’últim va ser l’abril, durant els cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez. La cita es va convertir en una oda la líder socialista i va portar milers d’afiliats i simpatitzants als carrers per demanar el president espanyol que continués a la Moncloa. “Estimat Pedro, val la pena continuar avançant en polítiques progressistes, necessitem el president més valent i enèrgic, val la pena que guanyin els bons”, va afirmar la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero.
Un altre dels moments políticament rellevants va ser a l’octubre. En aquell Comitè Federal, Sánchez va defensar obertament l’amnistia per primera vegada. Va reivindicar la norma de l’oblit penal per aconseguir el “retrobament total” a Catalunya i va esgrimir que havia de fer “de la necessitat, virtut”. “En el nom d’Espanya, per l’interès d’Espanya, en defensa de la convivència entre espanyols, defenso avui l’amnistia per als fets que van tenir lloc en la dècada passada”, va assenyalar.
D’altra banda, el gener, el PSOE va reunir el seu Comitè Federal a Corunya, a les portes de les eleccions gallegues del 18 de febrer. I el juny de l’any passat, el Comitè Federal va ser l’encarregat de validar les llistes electorals per a les eleccions del 23-J.