Pedro Sánchez ha ofert una roda de premsa després de la signatura de l'Acord de Retirada del Brexit. Ha començat apuntant que es tracta d'un "dia trist" perquè es passa "d'una Europa de 28 a una Europa de 27", però ha afirmat que "com a europeista convençut" es troba satisfet amb aquest acord amb la Gran Bretanya. "Tot va bé si acaba bé", ha conclòs.
Més enllà del Penyal
Sánchez ha destacat que considera que aquest és, sobretot, "un acord raonable", i que ho és per diferents motius, i no només per la qüestió de Gibraltar: "Hi ha moltes més coses a l'acord que Gibraltar", ha apuntat. Ha subratllat que l'acord garanteix els drets i les llibertats dels 300.000 ciutadans espanyols residents al Regne Unit i als 200.000 anglesos que viuen a l'estat espanyol, i que permet que no es deteriorin les relacions comercials i que es mantingui la col·laboració policial i judicial.
Més fort que mai
Sánchez ha defensat l'acord específic sobre la qüestió gibraltarenya, tot argumentant que és un avenç i que tendeix a "resoldre un conflicte que fa 300 anys que existeix". Ha destacat que la Declaració Política reconeix el paper fonamental d'Espanya en les negociacions relatives a Gibraltar, i que amb això la UE ratifica la seva importància en el dossier gibraltareny. Ha afirmat que l'estat espanyol no era l'únic que havia posat objeccions al projecte d'acord, però que és l'únic que ha aconseguit una declaració signada. Davant els que argumenten que aquesta no té valor legal, ell ha afirmat que "ens situa en una posició de força en un tema fonamental" i ha afegit "estem en una posició com mai ho havíem estat a la UE per negociar amb la Gran Bretanya sobre la situació de Gibraltar". Tot i això, pressionat pels periodistes sobre com s'avançaria cap a la cosobirania, un anunci que va fer ahir, no ha anunciat res sobre com i quan es negociarà en aquest sentit.
Imatge de fermesa
Sánchez ha volgut donar una imatge de fermesa, especialment en la qüestió gibraltarenya, i ha afirmat que Espanya ha actuat amb les mateixes premisses que establia Jean-Claude Juncker: "solidaritat, determinació, diàleg". Davant les crítiques del PP, ha recomanat a Pablo Casado que llegeixi la premsa britànica "i que en tregui les seves conclusions" abans de dir si Espanya ha sortit guanyant o no en aquest afer. Sánchez ha dit que després de la signatura havia saludat Theresa May a l'acte, i que li havia desitjat que el Parlament britànic aprovi l’acord, "perquè crec sincerament que és el millor que pot tenir". I ha afegit que li havia expressat la seva voluntat de poder arribar a un acord que tanqués el conflicte de Gibraltar.