El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat aquest dijous la proposta de la Comissió Europea que pretén harmonitzar les penes dels delictes de corrupció a la Unió Europea. Al cap i a la fi, es tracta d’una proposta que, si prospera, obligarà Espanya a endurir les penes del delicte de malversació. “És una bona notícia” la proposta que ha fet la Comissió Europea, ha manifestat el president socialista en una roda de premsa conjunta amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro.
Ara bé, Sánchez ha evitat pronunciar-se de forma explícita sobre el fet que la proposta de Brussel·les obligarà Espanya a endurir les seves penes i, per tant, modificar un Codi Penal que ja va retocar fa uns mesos per reformar, precisament, els delictes de sedició i de malversació. No ha aclarit res en aquest sentit, però sí que ha volgut escampar la boira traient pit de la feina del seu executiu i ha dit que la Comissió Europea agafa Espanya “amb els deures fets”. S’ha referit així al fet que en la darrera reforma del Codi Penal es va introduir ja el delicte d’enriquiment il·lícit.
Les paraules de Pedro Sánchez han arribat l’endemà que la Comissió Europea presentés una proposta per harmonitzar les penes del delicte de corrupció arreu de la Unió Europea. La proposta de Brussel·les passa per, concretament, que els delictes de malversació siguin castigats amb una pena màxima d'almenys cinc anys de presó. Es tracta d'un càstig màxim superior a alguns tipus en el Codi Penal espanyol. És a dir, que la reforma pactada fa uns mesos entre el PSOE, Esquerra Republicana i Podemos hauria de tornar a passar pel sedàs i modificar-se altra vegada.
Ara mateix, al Codi Penal espanyol es contemplen per a determinats casos penes per malversació d'un a quatre anys a aquell funcionari o autoritat pública que doni al patrimoni públic que ha d'administrar "una aplicació diferent d'aquella a la qual estigués destinat". En altres paraules: no embutxacar-se diners, però sí destinar-los a finalitats diferents de les quals realment estaven previstos. Si no es produeix un dany greu, aquest delicte podria quedar penat senzillament amb una multa.
Pablo Llarena manté la seva persecució a Puigdemont
Cal puntualitzar, no obstant això, que a ulls de la justícia espanyola això no s’aplica en el cas de l’independentisme català: la reforma va ser esquivada pel jutge Pablo Llarena, que intenta castigar el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, amb la pena màxima. Segons el jutge espanyol, Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig han de ser jutjats pels delictes de malversació agreujada.
Lluny de Madrid, la idea de Brussel·les és actualitzar i harmonitzar les normes de la Unió Europea sobre definicions i penes dels delictes de corrupció per combatre tota la gamma de delictes de corrupció, prevenir millor la corrupció i millorar l'aplicació de la llei. Aquesta proposta de directiva haurà de ser negociada pels estats membres i el Parlament Europeu.