El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareixerà el dimecres 22 de maig al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre els negocis de la seva esposa, Begoña Gómez. Ho farà pràcticament un mes després d'haver anunciat que es clausurava a la Moncloa durant cinc dies per "reflexionar" sobre la seva continuïtat al capdavant de l'executiu espanyol, un cop s'han publicat infinitat d'informacions sobre els negocis de la seva parella i que un jutjat de Madrid hagi obert diligències per presumpte tràfic d'influències. El líder socialista respondrà d'aquesta manera a les acusacions continuades del PP de conflicte d'interessos.

La compareixença de Sánchez ha estat aprovada per la Junta de Portaveus de la cambra baixa que s'ha reunit aquest dimarts. La proposta de compareixença l'ha fet el mateix president espanyol. Les explicacions sobre els negocis de la seva esposa aniran incloses a una compareixença que abordarà també el contingut de les darreres reunions dels consells europeus, així com les relacions d'Espanya amb Gibraltar i el reconeixement de l'estat palestí. 

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha assegurat en roda de premsa aquest dimarts que el líder del seu partit "no té res a amagar", motiu pel qual compareixerà a petició pròpia el dimecres de la pròxima setmana. No obstant això, ja preveu que aquell debat serà amarg, perquè pronostica que el PP faci ús de tota la seva artilleria per desgastar el govern espanyol. Segons l'exlehendakari, el partit d'Alberto Núñez Feijóo representa a Espanya "l'antipolítica".

Reconeixement de l'estat palestí

En la darrera cimera de líders europeus, sobre la qual també donarà explicacions Pedro Sánchez, va tornar-se a demanar un alto el foc en el conflicte entre Israel i Hamàs, així com l'obertura de corredors humanitaris per ajudar la població palestina. També es va reiterar la necessitat de la solució dels dos estats per garantir la seguretat de la regió. De la mateixa manera, el president del govern espanyol i altres dels seus homòlegs europeus han anunciat la seva intenció de reconèixer l'estat palestí abans que arribi l'estiu, encara que no hi hagi un acord comú a la Unió Europea.

La setmana passada, la premsa irlandesa va avançar que els governs europeus que volen reconèixer a Palestina tenen previst fer-ho el dimarts, dia 21 de maig. Des de l'Executiu espanyol es van limitar a confirmar que el reconeixement es produirà "molt aviat", però sense concretar la data.

Si finalment ho fa en el Consell de Ministres del dia 21, Sánchez també podrà donar compte d'aquesta decisió en la seva compareixença davant d'un Ple que, a més, tindrà lloc a les portes de l'inici de la campanya electoral dels comicis al Parlament Europeu del 9 de juny.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!