Pedro Sánchez va camí de rècord en ser el president espanyol que més canvis fa en un mandat. Els que ara es preveuen ja tenen data: aquest proper dissabte, 23 de juliol. Aquesta és la data escollida per celebrar el Comitè Federal del PSOE amb l'objectiu d'introduir canvis al partit, tant a l'executiva com al mateix grup parlamentari del Congrés dels Diputats. Vasos comunicants on Sánchez pretén trobar l'encaix perfecte per afrontar la darrera embranzida abans de les eleccions generals del 2023.
El precedent de Lastra i Delgado
Les coincidències, normalment, no existeixen. Aquesta decisió es pren de forma precipitada després de dues que també suposen una reordenació: la dimissió d'Adriana Lastra com a vicesecretària general, oficialment per estar embarassada, i la renúncia de Dolores Delgado com a Fiscal General de l'Estat, teòricament per un problema de salut a l'esquena després d'una operació molt delicada. El comitè federal és l'escenari perfecte per obrir la possibilitat que Sánchez impulsi canvis de pes a la cúpula del partit incorporant noves personalitats. El president espanyol té la necessitat de reforçar persones de la seva confiança dins el partit. A tall d'exemple, Lastra havia passat en els darrers temps de ser la seva mà dreta a generar dubtes entorn d'ella. La dimissió de l'asturiana, una de les figures més properes a l'inici de la legislatura, va produir-se després que, en els darrers temps, Sánchez considerés que estava fent un joc intern d'esquenes a la seva figura. En paral·lel, Lastra també va sumar una disputa contra el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán.
Així doncs, Ferraz no espera. I la reunió d'aquest dissabte que, en circumstàncies normals s'hauria produït el mes de setembre, s'avança. El cap de l'executiu no ha donat fins ara cap pista de quins nomenaments desitja emprendre, però en el partit s'entén que la seva intenció és anar més cohesionats. En paral·lel, Sánchez té previst crear ben aviat al Comitè Electoral encarregat de dissenyar l'estratègia de la formació en un context aclaparador d'elevada inflació i connectar amb un electorat que no resulta favorable als socialistes, segons les darreres enquestes i el mateix CIS.
Un any després, més canvis
Cal recordar que el 10 de juliol del 2021, Sánchez ja va ordenar canvis substancials. Aleshores, va anunciar que es mantenia l'estructura ministerial del govern, però es reduïen les vicepresidències a tres: Nadia Calviño és la vicepresidenta primera, Yolanda Díaz la vicepresidenta segona i Teresa Ribera la vicepresidenta tercera; totes tres conservaven les seves respectives competències actuals. I fins a set ministres nous va incorporar.
- Ministra de Justicia, Pilar Llop.
- Ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.
- Ministra de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, Raquel Sánchez Jiménez.
- Ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría.
- Ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños.
- Ministra de Política Territorial i Portaveu del Gobierno, Isabel Rodríguez García.
- Ministra de Ciencia e Innovación, Diana Morant Ripoll.
A més de les incorporacions, Sánchez va informar d'altres canvis: el ministre Miquel Iceta que passava a titular del ministeri de Cultura i Esports i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que va incorporar a les seves competències les de Funció Pública.