Pedro Sánchez ha dit tenir "decepció de país" amb el Partit Popular i s'ha vantat del suport al 155, tal com ja va fer fa deu dies. Davant del bloqueig dels populars a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la seva negativa a negociar amb el PSOE, el president del govern espanyol ha recordat que ell sí que va donar suport al PP per a la "defensa de la integritat territorial i la sobirania nacional quan van ser atacades l'any 2017". Aquesta ha estat l'única referència a Catalunya que ha fet aquest dimarts en una entrevista a RTVE, on també ha lamentat que l'òrgan de govern dels jutges incompleixi el termini establert pel Congrés dels Diputats per al nomenament dels magistrats del Tribunal Constitucional.
És la primera entrevista que Sánchez ofereix després de la represa del curs polític i l'ha aprofitat per carregar contra la manca de suport del PP en "mesures de sentit comú", com és la renovació del CGPJ o tot el conjunt de mesures dirigides a pal·liar tant la crisi energètica com la inflació. Quin és el motiu d'aquest 'no' constant? El president espanyol té una hipòtesi i és que els populars pretenen derogar avenços com la llei de l'avortament o la reforma laboral.
Pedro Sánchez i la crisi energètica
Més enllà d'atacar a la formació conservadora i vantar-se del suport al 155, Sánchez ha insistit en la necessitat que la banca i les companyies energètiques assumeixin part del cost de la crisi econòmica actual. "Hem de fer que els costos d'aquesta crisi siguin repartits de manera equitativa. Les grans empreses han de posar de la seva part", ha reiterat constantment durant tota l'entrevista. De la mateixa manera, i mitjançant una metàfora futbolística relacionada amb el Barça, el president espanyol ha assegurat que el seu govern activarà totes les "palanques" per defensar la classe mitjana treballadora. És a dir, que l'executiu estatal farà tot el que pugui i que l'IBEX-35 hauria de fer el mateix.
"Cal reivindicar que en matèria energètica no hi ha país més creïble que Espanya", ha venut Sánchez. Però el periodista li ha preguntat sobre el deteriorament de les relacions amb Algèria en qüestions relacionades amb el gas. El president espanyol ha esquivat la pregunta i ha insistit en la idea que l'estat espanyol té la capacitat per ser un agent important en la regasificació d'Europa. És aquí on ha posat sobre la taula la necessitat que França accedeixi a "elevar les interconnexions gasístiques", eufemisme per referir-se al gasoducte Midcat. Ni parlant d'aquesta qüestió ha arribat a fer una referència explícita a Catalunya, més enllà de l'aplicació del 155.