El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat que la presència d'un verificador internacional en el diàleg amb Junts pot ser d'ajuda en el marc de desconfiança entre PSOE i la formació de Carles Puigdemont. És el primer cop que Sánchez es manifesta públicament sobre aquesta figura inclosa en el pacte d'investidura amb els independentistes, i ho ha fet en una conversa informal amb els periodistes que cobreixen la gira per Israel, Palestina i Egipte. Amb tot, el socialista ha negat que el pacte amb Puigdemont i les decisions com la verificació puguin distorsionar la seva legislatura. El pacte signat entre les dues formacions, contempla el mecanisme de verificació internacional encarregat "d'acompanyar, verificar i realitzar seguiment de tot el procés de negociació i dels acords entre totes dues formacions als quals s'arribi".
Reunió entre PSOE i Junts a Suïssa
La primera reunió entre Junts i PSOE està prevista pels pròxims dies a Suïssa i amb la presència d'aquest verificador internacional. Per part dels socialistes, de moment, només se sap que assistirà el secretari d'Organització, Santos Cerdán, tot i que, no s'ha concretat qui els ha acompanyat. Tanmateix, Sánchez ha descartat que l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, pugui formar part de la delegació del PSOE.
Davant la polèmica generada a conseqüència del pacte amb Junts, Sánchez ha apuntat que els acords entre les dues formacions són públics, i ha advertit que el seu partit i el govern espanyol "compliran amb la Constitució". Precisament, en aquest moment, ha instat al PP a fer el mateix desbloquejant la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que porta 5 anys parada. Sobre l'amnistia, el socialista ha considerat que no desgastarà el seu govern perquè "queden 4 anys fins a les pròximes eleccions generals", i passarà el mateix que amb els indults als líders del procés, que ha afirmat que ja ningú els hi retreu. Amb tot, ha reiterat que una de les seves obligacions principals és intentar consolidar la normalitat política a Catalunya, cosa que considera molt rellevant per a la política espanyola.
Enfrontament amb el PP
Les crítiques del PP contra Sánchez i el pacte d'investidura no rebaixen des de fa dies, fins i tot, portant l'amnistia a Brussel·les. En aquest sentit, Sánchez ha recordat que el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va subratllar aquesta setmana davant del ple de l'Eurocambra que es tracta d'una qüestió interna. A més, ha garantit que el govern espanyol aportarà a la Comissió tota la informació que li pogués demanar sobre aquest assumpte i lamenta que el PP continuï amb una estratègia d'exportar debats interns per desprestigiar ja no l'Executiu, sinó el país.
Sánchez ha reiterat la necessitat d'aspirar a resoldre la crisi a Catalunya i s'ha mostrat convençut que tot el que s'ha fet ha estat reconegut per la ciutadania i continuarà sent així. Davant els que auguraven que la seva política amb Catalunya penalitzaria electoralment el PSOE, ha contraposat el resultat a les urnes en haver aconseguit un milió més de vots en les eleccions generals del 23-J. Pel president espanyol, les posicions dels uns i dels altres partits demostren que només a l'executiu espanyol hi ha un projecte per a Espanya i per a Catalunya.