El jutge d’instrucció Juan Carlos Peinado, que investiga a Begoña Gómez, pretén prendre declaració a Pedro Sánchez en qualitat de testimoni de manera presencial el dilluns vinent a la Moncloa, però Sánchez li ha recordat que la llei l’empara a respondre a les seves preguntes per escrit, en qualitat de president del Govern. Sánchez ha enviat una carta al jutge que l’ha cridat a declarar, i que investiga l’activitat professional de la seva dona, en la que li recorda que en la seva condició de cap de l’executiu pot prestar declaració per escrit. Sánchez mostra la seva “voluntat de col·laborar amb l’Administració de Justícia” i declarar per escrit, donat que la llei li permet contestar a les seves preguntes no de manera presencial, donat que la seva compareixença “resulta inseparable” de la seva condició de president del govern.

En la carta que Sánchez ha enviat al jutge Peinado, a la que ha tingut accés ElNacional.cat, assegura que "com a president del Govern d'Espanya, tinc el deure i la responsabilitat de complir la llei i de preservar el sentit propi de la institució a la qual represento per elecció del Congrés dels Diputats", i cita l'article 4123.2 de la llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim).  "És notori que la meva compareixença resulta indispensable de la condició de president del Govern", afirma Sánchez, que interpel·la al jutge, tot afegint: "No tinc dubte que compartirà la necessitat del màxim respecte al nostre marc constitucional i legal, per tant, al que s'estableix per llei respecte a la institució del president". A la carta, de dos folis, Sánchez li assegura al jutge la seva total predisposició a col·laborar amb la justícia "com no pot ser d'altra manera", però "sempre en el marc de la Constitució espanyola i la Llei que a tots ens vinculen, i que són garantia màxima del nostre estat de dret.

 

El jutge obeeix a Vox

El passat dilluns, Juan Carlos Peinado va citar a declarar Pedro Sánchez en qualitat de testimoni el pròxim dimarts 30 de juliol a les onze del matí, i va informar el president espanyol que ell mateix es desplaçaria a la Moncloa per prendre-li declaració i, d'aquesta manera, el cap de l'executiu no s'hauria de desplaçar al Jutjat d'Instrucció Número 41 de Madrid. El jutge obeïa així a la petició de l'acusació popular representada Vox de què Sánchez comparegués, després que la seva dona es va acollir al seu dret a no declarar el passat 19 de juliol. La defensa de Begoña Gómez va recórrer la citació del seu marit i cap de l'executiu. A través d'un escrit de 8 pàgines, l'advocat de Gómez, l'exministre socialista Antonio Camacho, va considerar que "no existeix cap indici que justifiqui la citació efectuada, més enllà de la voluntat libèrrima del magistrat instructor de prendre la declaració que ha acordat", i afegeix, que en el cas d'insistir en la seva intenció de citar-lo, li hauria de donar l'oportunitat de fer-ho per escrit, tal com preveu la norma. 

Cal recordar que Peinado investiga a Begoña Gómez per tràfic d'influències i corrupció en els negocis arran d'una denúncia que va interposar el passat 8 d'abril l'organització ultradretana Manos Limpias, basada en retalls de notícies de premsa. Més de cent dies després, però, el jutge instructor no ha trobat proves de delicte contra la dona del president del govern espanyol

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!