Pedro Sánchez ha desafiat Elon Musk i la resta d'amos de xarxes socials, en la seva intervenció d'aquest dimecres al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa). Si dilluns, a les portes de la presa de possessió de Donald Trump, va demanar rebel·lar-se contra la "tecnocasta", el president del govern espanyol ha proposat ara un seguit de mesures per plantejar una "batalla" contra els "tecnomultimilionaris" i l'amenaça que suposen per a la democràcia. Entre aquestes mesures, hi ha la de posar fi a l'anonimat a les plataformes i que els propietaris siguin considerats responsables del que hi passi.

"Sé que no serà senzill, ho sé, estem tots una mica atemorits perquè les persones a les quals ens enfrontem són molt poderoses, tenen recursos financers i tecnològics gairebé il·limitats, aliats molt perillosos i no estan jugant net", ha remarcat Sánchez, que ha demanat "obrir els ulls" i adoptar les decisions per evitar els mals que comporten les xarxes socials, com la desinformació i les notícies falses, que beneficien els antisistema i els propietaris de les plataformes.

Les propostes de Sánchez

Així, ha reclamat un front comú i ha avançat un seguit de mesures que proposarà a la resta de líders de la Unió Europea. També ha dit que els magnats no compleixen les normes morals ni tampoc s'enfronten a les conseqüències d'incomplir-les, però s'ha mostrat convençut que sortirà victoriós d'aquesta disputa. "Sé que podem guanyar la batalla perquè tenim raó, perquè som més i perquè ja ho hem fet en el passat", ha afegit. En aquesta línia, ha advertit dels efectes negatius de les xarxes socials "ocults en els algoritmes": lluny d'empoderar la gent, han acabat en una concentració de poder i riquesa "en mans d'uns pocs" i "polaritzen el debat públic". Sánchez ha destacat com els buscadors estan esbiaixats pels bots (que suposen un terç dels perfils a les plataformes i generen la meitat del tràfic) i com els algoritmes amaguen algunes visions mentre en promouen d'altres.

Entre les propostes, hi ha la de posar fi a l'anonimat, obligar a "obrir la caixa negra dels algoritmes" i fer que tant els directius com els propietaris "hagin de retre comptes" si no es compleixen les normes establertes. Sobre l'anonimat, ha dit que els ciutadans tenen dret a la privacitat, "però no a l'anonimat o a la impunitat". "Totes les plataformes haurien d'estar obligades a vincular els comptes d'usuari amb una identitat digital europea. D'aquesta manera, els ciutadans podrien fer servir un sobrenom o un nom fals, però si cometen un delicte, les autoritats podrien vincular el compte amb una identitat real i fer que retin comptes", ha explicat.

Discurs contra els multimilionaris

Pel que fa als algoritmes, Sánchez ha proposat reforçar la competència i la capacitat del Centre Europeu per a la Transparència Algorítmica perquè pugui entrar en el funcionament de les xarxes socials "sense cap mena de limitacions". Una qüestió que ha de ser una prioritat de recerca a la UE, segons el president espanyol, per tal que els millors experts hi treballin, tal com "ho fan els enemics de la democràcia". En aquest sentit, ha considerat que la deriva de les plataformes s'ha produït per l'acció de potències estrangeres, com Rússia, que intenten debilitar les institucions de països democràtics, de forces antisistema que tracten de generar el caos per arribar el poder i dels mateixos propietaris, "un petit grup de tecnomultimilionaris que ja no estan satisfets amb la situació actual".

"No estan satisfets tenint gairebé tot el poder econòmic, sinó que també volen poder polític, soscavant les nostres institucions democràtiques", ha recriminat. És per això que també vol que els propietaris retin comptes, "perquè són de les persones més riques i més poderoses del món". I ha posat un exemple: de la mateixa manera que el propietari d'un restaurant és responsable si el seu menjar intoxica els clients, els amos de les xarxes socials han de ser responsables del fet que els algoritmes "puguin enverinar la població". Finalment, Sánchez ha defensat que la democràcia és condició imprescindible per assolir la llibertat i ha sostingut que el que la fa malbé és el poder de les elits. "Pensen que perquè són rics estan per sobre de la llei i poden fer el que vulguin. Per això els multimilionaris volen eliminar la democràcia", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!