El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descartat "completament" aquest divendres permetre que Carles Puigdemont torni a presidir la Generalitat. “Ha d’assumir la realitat”, ha asseverat quan se li ha preguntat si, per tal de preservar la seva estabilitat a la Moncloa, contempla la possibilitat de deixar que el líder de Junts per Catalunya torni a entrar a Palau. De fet, ha comparat el president a l’exili amb Alberto Núñez Feijóo: ha recordat que el líder del PP volia guanyar les eleccions generals del 23-J i sumar amb Vox per convertir-se en cap de l’executiu espanyol. “Puigdemont es troba en una situació similar, però ni una cosa ni l’altra; i no li donen els números, pot fer com Feijóo i considerar-se el president legítim”, ha afegit. D'altra banda, ha començat a aplanar el camí per fer pressió al PP en cas que ERC bloquegi una investidura del líder del PSC: "Em sorprèn que el PP no hagi assumit una reflexió sobre què farà a la investidura de Salvador Illa: la facilitarà o no?"

 

En una entrevista a La Sexta, el líder socialista ha assegurat que els electors catalans van avalar el passat diumenge a les urnes la seva estratègia de desinflamació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. "La societat catalana no només diu que cal donar suport al govern progressista, sinó que volen ser part activa de la construcció plural i diversa des de paràmetres progressistes", ha afirmat, a banda d'assegurar que avui, uns dies després del 12-M, "molts electors del PSOE entendran millor l'aposta que vam fer per la convivència". Preguntat per si dona el procés per mort, ha reivindicat que "els catalans han dit que s'ha acabat i han obert un nou temps". "Tots els camins condueixen cap a Illa", ha rematat. D'altra banda, el president del govern espanyol ha assegurat que en cap cas estudia un avançament electoral a Espanya. Ha argumentat que en els últims sis mesos s'han celebrat fins a quatre eleccions (les generals del 23-J i les tres autonòmiques a Galícia, Euskadi i Catalunya), això sense comptar les municipals i autonòmiques de fa un any, el 28-M.

L'argument de Puigdemont per reivindicar ser investit president de la Generalitat és que, encara que l’independentisme no arribi a la majoria absoluta, té al seu darrere una suma més natural que la que té Salvador Illa. És a dir: l’independentisme suma 59 escons i 61 si s’hi compta Aliança Catalana. Mentre que el PSC necessita unir forces amb Esquerra Republicana i els Comuns per sumar una majoria absoluta, cosa que implicaria un pacte entre una formació unionista i una independentista. La suma natural dels socialistes catalans, que només seria amb els Comuns, agruparia només 48 escons.

Sánchez rebutja rebaixar les majories per renovar el CGPJ

També ha estat preguntat en aquesta entrevista pel bloqueig del Consell General del Poder Judicial, amb el mandat caducat des de fa cinc anys a causa de la negativa del PP de renovar-lo. La llei actual marca que per a renovar l’òrgan de govern dels jutges espanyols fan falta tres cinquenes parts de la cambra baixa. És a dir, un 60% del Congrés, que equival a 210 diputats. És per aquest motiu que l’acord entre PSOE i PP és imprescindible. Sumar insisteix que cal modificar la llei per rebaixar aquesta majoria a l'absoluta (176 diputats). 

Pedro Sánchez, quan se li ha preguntat si acceptaria fer aquesta modificació, ha assegurat que la branca del govern espanyol del PSOE no es troba a hores d'ara en aquesta "tesi". Tot i això, ha reivindicat que les Corts espanyoles hauran de trobar "solucions viables i ajustades a la Constitució" per sortir de l'actual situació de bloqueig.  

El reconeixement de Palestina, més enllà del 21 de maig

S'havia especulat amb la possibilitat que el pròxim dimarts 21 de maig alguns estats europeus, entre ells l'espanyol, reconeguessin l'estat palestí. Pedro Sánchez ha descartat aquest divendres aquesta possibilitat i ha assegurat que la decisió es prendrà "en els següents dies". De fet, el dimecres 22 de maig el líder socialista compareixerà davant del Congrés dels Diputats per abordar aquest tema, "clarificar el dia en què Espanya reconeixerà Palestina", parlar sobre els darrers Consells Europeus i donar explicacions sobre els negocis de la seva esposa, Begoña Gómez. 

L'activitat de Begoña Gómez: "No hi ha cas, hi ha fang"

Precisament, en aquesta entrevista Pedro Sánchez ha reivindicat que "per descomptat" que la seva esposa ha actuat amb absoluta regularitat en qualsevol de les seves activitats empresarials. "No hi ha cas, sinó fang", ha afirmat, a banda de negar que Begoña Gómez signés cap carta de recomanació per a determinades empreses. "Són declaracions d'interès", ha puntualitzat el president del govern espanyol. En aquesta entrevista, també ha explicat que en la darrera jornada dels seus cinc dies de reflexió, el diumenge 28 d'abril, va sortir a "fer una passejada pel camp" amb la seva parella. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!