El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha donat positiu en covid aquest dijous a la tarda en el test preceptiu per a l'assistència a cimera del G20, i com a conseqüència, no podrà viatjar a Nova Delhi, a l'Índia, els pròxims dies 9 i 10 de setembre. En el seu lloc hi anirà la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.
Esta tarde he dado positivo en COVID y no podré viajar a Nueva Delhi para asistir a la Cumbre del G-20.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) September 7, 2023
Me encuentro bien.
España estará magníficamente representada por la vicepresidenta primera y ministra de Asuntos Económicos y el ministro de Exteriores, UE y Cooperación.
Una cimera marcada per les tensions entre Rússia i Occident
A través d'una piulada, Sánchez ha informat de la seva situació i ha explicat que es troba "bé", i des de la Moncloa han afegit que continuarà treballant des de la seva residència. El president espanyol, que és un convidat permanent del G20 malgrat que no en sigui membre, no serà l'única gran absència. Per motius diferents, el president rus, Vladímir Putin, i el president xinès, Xi Jinping, tampoc no hi assistiran.
Putin, que des que va iniciar la invasió d'Ucraïna no ha assistit a les reunions amb els líders internacionals, tornarà a enviar en el seu lloc al ministre rus d'Exteriors, Serguéi Lavrov. Per al líder xinès, aquesta serà la primera absència en una cimera del G20, tot i que en les cites del 2020 i 2021 no hi va participar presencialment per les mesures imposades per la pandèmia. Xina estarà representada pel primer ministre, Li Qiang.
Tot i que cap dels dos s'han referit a la guerra o les tensions amb Occident com els motius per no assistir a la 18a trobada de caps d'estat i de govern al fòrum de cooperació econòmica internacional, és evident que aquestes qüestions marcaran la cimera. Precisament, la Unió Europea, representada pel president del Consell Europeu, Carlos Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, intentarà aconseguir suports a favor d'Ucraïna de la resta d'estats.
Assolir acords sobre el desenvolupament i creixement sostenibles, el finançament per fer front al canvi climàtic, el comerç i les inversions, la transició digital i la pau internacional seran altres qüestions sobre les quals els líders debatran per intentar arribar a un consens. Un altre tema clau serà la reforma del sistema de bancs de desenvolupament, i en aquest sentit, es preveu que el president dels Estats Units, Joe Biden, demani una reforma del Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.