El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà aquesta mateixa setmana amb el líder opositor veneçolà, Edmundo González Urrutia, en el seu retorn del viatge a la Xina. Així ho ha anunciat el mateix Sánchez des de Shanghai en una breu conversa informal amb els periodistes, on ha inaugurat un nou centre de l'Institut Cervantes. El diumenge, dia en què Sánchez va volar a Pequín, González arribava a Espanya on rebrà asil polític, una decisió que ha estat criticada pel Partit Popular. Sánchez ha assegurat que la presència de González a Madrid és "un gest d'humanitat" i ha afirmat que és "evident" que la seva situació "és complicada". La trobada entre els dos dirigents, es podria produir dijous o divendres, i la intenció de Sánchez en aquesta trobada és conèixer detalls de com es troba González. 

Resposta a les crítiques del PP

Pedro Sánchez ha rebutjat les crítiques del sotssecretari d'Institucional del PP, Esteban González Pons, que ha afirmat que la presència de González a Espanya no suposa fer-li un favor a la democràcia, "sinó treure-li un problema a la dictadura de Maduro". En aquest sentit, el president espanyol ha assegurat que "qualsevol lectura política és inapropiada". Fonts del govern espanyol han criticat el "cinisme i hipocresia" del PP en aquest assumpte, que consideren que l'utilitza contra l'executiu espanyol com una arma política, i insisteixen que no hi ha hagut una negociació política amb el règim de Nicolás Maduro per a la sortida d'Edmundo González.

Les mateixes fonts han defensat que Espanya és la veu "més clara i més dura" demanant les actes de votació de les eleccions presidencials veneçolanes que es van celebrar el passat 28 de juliol. A més, reiteren que no hi ha hagut "negociació política" sobre l'asil de González, tot i que creuen que amb aquesta operació es demostra la importància de tenir "vies de diàleg amb el govern veneçolà" que han permès que hagi pogut sortir del país amb garanties.

Asil d'Edmundo González

La Plataforma Unitària Democràtica (PUD), que lidera González Urrutia, va publicar a internet més del 80% de les actes, que van ser qualificades de "falses" pel govern de Maduro, per donar suport a l'afirmació que González havia guanyat les eleccions amb un ampli marge i el Consell Nacional Electoral (CNE) havia comès un "frau". Precisament, per aquestes afirmacions el líder opositor veneçolà va ser imputat i va quedar sota ordre de detenció, però no va ser arribat a ser detingut, segons es va conèixer posteriorment es va amagar a l'ambaixada dels Països Baixos abans de prendre la decisió de viatjar a Espanya. 

Edmundo González ha afirmat que la decisió d'abandonar el seu país i exiliar-se a Espanya la va prendre perquè el destí dels veneçolans "no pot, no ha de ser, el d'un conflicte de dolor i patiment". En un comunicat difós a través del seu perfil de la xarxa X, González Urrutia ha explicat que la seva sortida de Veneçuela ha de prendre's com "un gest que dona la mà a tots" i que "com a tal sigui correspost". "Ho he fet perquè canviïn les coses i construïm una etapa nova per a Veneçuela", ha dit l'opositor veneçolà.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!