Hi haurà trucada entre Pedro Sánchez i el president a l’exili, Carles Puigdemont, com n’hi va haver aquest dimecres entre el primer i el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras? És una pregunta que sobrevola les negociacions de la investidura d’ençà que el president en funcions va trucar personalment el líder dels republicans abans de la reunió que va mantenir amb l’home d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián. Aquest divendres Sánchez tanca la ronda de contactes amb Junts per Catalunya i EH Bildu i el candidat a la reelecció opta per les evasives, mentre que ha assegurat que exposarà la seva proposta d’amnistia quan acabi les reunions amb els grups.
Durant una conversa informal amb periodistes al Palau Reial amb motiu de la celebració del 12 d’octubre, Sánchez ha evitat expressament confirmar si té la intenció de parlar amb l’expresident català, al·legant que està immers en una negociació que l’implica establir converses amb els grups parlamentaris. “Jo em reuneixo i parlo amb els grups”, ha respost Sánchez en ser preguntat reiteradament pels periodistes si operaria de la mateixa manera que amb Junqueras.
En aquest sentit, el secretari general del PSOE ha diferenciat entre ERC i Junts, recordant que fa cinc anys que treballa braç a braç amb els republicans aprovant lleis de pes, i ha emmarcat en la “coherència” la trucada de gairebé 40 minuts que va fer amb Junqueras com a preliminars a la reunió amb Rufián. De fet, després de veure’s amb Sánchez, el portaveu a Madrid d’ERC, que veuria “bo” i “sa” que el candidat a la investidura pogués parlar amb Puigdemont, va situar en la “normalitat democràtica” la conversa entre els líders del PSOE i ERC. A més, en la mateixa conversa amb periodistes, Sánchez ha afegit que està duent a terme “negociacions complexes” que, segons el seu punt de vista, van “en la bona direcció”.
La proposta d’amnistia del PSOE, aviat
En ser preguntat per l’amnistia, el líder del PSOE ha destacat que hi ha cinc grups parlamentaris (Sumar, ERC, Junts per Catalunya, EH Bildu, el PNB i el BNG) que li han demanat aquesta mesura de gràcia, recordant que sumen 56 diputats, al marge del Partit Socialista. En tot cas, independentment de la proposta de Sumar, els socialistes tenen la seva “opinió i posició” sobre l’amnistia i han avançat que faran pública la seva proposta de llei després de conèixer la de la resta de grups parlamentaris. En aquest sentit, s’ha compromès a explicar tots els detalls d’aquesta norma que ha de passar pel Congrés dels Diputats i ha afegit que tot el que faci tindrà respecte constitucional, en la línia del que han assegurat els portaveus socialistes aquesta setmana, com Félix Bolaños o Pilar Alegría.
A la vigília de la trobada amb Junts, fonts del govern espanyol presents al Palau Reial han supeditat el pacte amb els de Puigdemont a dotar de “seguretat jurídica” a l’amnistia i els han demanat que tinguin compromís amb el “diàleg”. “Hem de comprovar realment que no volen la via unilateral”, afirmen, i “han de saber que no hi haurà independència de Catalunya”. De la mateixa manera, les mateixes fonts han afirmat a la premsa que l’acord no serà a “qualsevol preu”. I continuen: “Saben que s’han de moure [...] i han de deixar mostres inequívoques que operaran dins la Constitució”.
Acusa el PP d’"apropiar-se" del 12-O
La recepció dels reis ha tingut lloc unes hores després que es constatés una altra xiulada sonora contra Sánchez, sota el crit “Que te vote Txapote”, durant la desfilada militar del 12-O a la plaça de Neptuno de Madrid. En aquest sentit, el president en funcions hi veu un “intent d’apropiar-se dels símbols comuns”, com el 12-O, la Constitució, el Consell General del Poder Judicial o la bandera. “El problema el tenen ells; Espanya és molt més plural que l’Espanya intolerant del PP i de Vox”, ha rematat. Com a rèplica, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha negat rotundament que el seu partit hagi promogut l’escridassada. “Deu ser una broma”, ha afirmat Feijóo als periodistes.