Pocs minuts després que el Parlament de Catalunya hagi investit Salvador Illa com a president de la Generalitat, el govern espanyol ha trencat el silenci. La Moncloa ha viscut amb hermetisme el dia en què Carles Puigdemont ha tornat a Catalunya i en què el líder del PSC ha rebut la confiança de la cambra catalana, i ha calgut esperar a la votació final per copsar les reaccions que arribaven des de Madrid a través de Twitter. “Sé del teu amor per Catalunya”, ha escrit en català Pedro Sánchez, que ha recordat que tots dos han treballat “plegats” en les “circumstàncies més adverses”. El president espanyol ha elogiat la “temprança”, el “sentit comú” i la “capacitat de treball” del líder del PSC i considera que això és justament “el que necessita Catalunya”. “Seràs un gran president. Catalunya guanya, Espanya avança”, ha conclòs Sánchez. El president espanyol no ha fet cap referència a Carles Puigdemont.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Salvador Illa és investit president de la Generalitat

📝 Illa investit president amb el vot d’ERC i comuns mentre Puigdemont torna a Barcelona i s’escapoleix

 

També des del govern espanyol, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha verbalitzat la seva “il·lusió i esperança” i ha celebrat una “excel·lent notícia” per a Catalunya, per a Espanya i per a la “bona política”. Una mica més tard, ha posat en relleu que Catalunya i el conjunt d’Espanya “deixen enrere una crisi territorial greu” i “inicien una nova etapa marcada per la concòrdia, la col·laboració i la recerca de l’interès general”. Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha reconegut que està “molt emocionat” per quelcom important que “millorarà la vida de la ciutadania catalana” i obrirà una “nova etapa a Catalunya de grans acords i gran futur”.

Altres ministres també han aprofitat Twitter per elogiar la figura de Salvador Illa. El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que era present a l’hemicicle del Parlament, ha destacat que Illa representa “més diàleg, més gestió, més avenços i més progrés”. El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, l’ha descrit com un home “treballador, afable i excel·lent negociador”. I el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha afegit que Illa és un home “cabal, discret i seriós” que permetrà “obrir una nova etapa”, cosa que té una “enorme transcendència política i històrica”. A més, Puente ha aprofitat per disparar contra el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que el 14 de maig, dos dies després de les eleccions, va augurar que el PSC investiria Puigdemont després d’un “nou gran engany” de Sánchez. “I un nou encert en els pronòstics de Feijóo”, ha ironitzat Puente.

Page sent “profunda vergonya” perquè la governabilitat d’Espanya depengui “d’algú com Puigdemont”

Qui també ha trencat el seu silenci ha estat el president de Castella-la Manxa. Emiliano García-Page, molt crític amb Pedro Sánchez i que ha impulsat un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia, ha reconegut que sent “profunda vergonya” perquè la governabilitat d’Espanya depengui “d’algú com Puigdemont”. “Espero que ningú ja no l’inclogui quan es parli de majoria progressista”, ha sostingut. En un altre tuit, ha felicitat Salvador Illa i ha celebrat que Catalunya tingui ara “algú que s’ocupi dels problemes dels catalans”. “La meva responsabilitat és defensar els interessos de Castella-la Manxa com a regió d’Espanya i espero que ens puguem arribar a entendre”, ha afirmat. Tot just fa deu dies, Page va ser molt crític amb el nou finançament per a Catalunya i va catalogar la singularitat com “una mentida, un conte, un privilegi i voler-se quedar amb els diners de tots”.

Sumar també celebra la investidura d’Illa

El soci del PSOE al govern espanyol també ha compartit l’alegria després que hagi fructificat la investidura d’Illa gràcies a l’aliança del PSC amb ERC i els Comuns. La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha celebrat la “nova etapa que s’obre a Catalunya” amb “progrés, convivència i polítiques progressistes per a les majories treballadores”. I ha agraït als Comuns que hagin “remat” a favor d’una legislatura en la qual “les polítiques verdes, la lluita per l’habitatge i el feminisme estiguin al centre”. En un segon tuit, escrit en català, Díaz ha expressat la “certesa” que els governs català i espanyol continuaran “treballant en comú per avançar en els drets dels treballadors i treballadores”. En una línia semblant, el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha felicitat Illa per haver aconseguit la confiança del Parlament i li ha desitjat “tota la sort i encerts perquè seran els de tot el país”.

D’altra banda, qui també s’ha pronunciat sobre tot el que s’ha viscut avui a Barcelona ha estat la secretària de Comunicació de Sumar. Elisabeth Duval titlla de “teatre” i de “truc de màgia” el retorn i posterior desaparició de Carles Puigdemont. “No m’han agradat les imatges d’avui, són com un teatre o com trucs de màgia, però tampoc m’agrada tota l’expectació o drama que es genera per una detenció que principalment ve perquè el criteri del Tribunal Suprem contradiu el criteri de la Fiscalia”, ha esgrimit en declaracions a l’Agència EFE. Duval ha reconegut que és “molt aviat” per “intentar buscar responsabilitats” i “aclarir els fets”, ja que tot el que ha passat “ha estat molt complex i molt desordenat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!