Finalment, hi haurà reunió entre Pedro Sánchez i Fernando Clavijo. Després d’uns dies d’incertesa, el gabinet del president del govern espanyol ha contactat amb el govern de les Illes Canàries per concertar una trobada entre els dos líders: serà el divendres 23 d’agost a l’illa de La Palma i amb la crisi migratòria com un dels principals temes a tractar. “Avui al matí el gabinet de la Moncloa sí que s’ha posat en contacte amb el gabinet del govern de les Canàries. A partir d’aquí podrem fixar la reunió, que serà divendres vinent en La Palma, ja que el president té intenció de visitar l’illa”, ha anunciat Clavijo davant dels mitjans de comunicació. La trobada es produirà després de les crítiques del PP pel fet que Sánchez, que està de vacances a Lanzarote, es deixés veure amb Salvador Illa pocs dies després que fos investit president de la Generalitat, però no es reunís amb el president canari.

Ara, Fernando Clavijo, que és de Coalició Canària i governa amb el PP, està “encantat” de reunir-se amb Sánchez per “despatxar assumptes importants” en una cita que, a parer seu, “ho normalitza tot”. Clavijo espera poder tractar amb ell “diferents assumptes” d’importància per a les illes, “entre els quals òbviament hi ha la immigració”, encara que ha subratllat que voldrà posar sobre la taula “l’agenda canària” i estarà obert a escoltar el que el president vulgui plantejar. Just la setmana passada, el mateix Clavijo va defensar que seria “convenient” i “molt interessant” reunir-se amb Sánchez, ja que els dos presidents tenen “moltes coses de les quals parlar”. Ahir va insistir que, per “cortesia institucional”, el “raonable” seria que poguessin despatxar.

Les declaracions de Fernando Clavijo han arribat després que el president canari s’hagi reunit, juntament amb la consellera de Benestar Social, Igualtat, Joventut, Infantesa i Famílies, Candelaria Delgado, amb les entitats gestores dels centres de menors migrants. Clavijo ha alertat que “l’emergència s’ha convertit en la normalitat” i ha avisat que el límit de la capacitat de l’arxipèlag per atendre menors migrants està “superat” perquè Canàries no vol “emmagatzemar” nens en carpes “com si fossin ampolles o taronges”. “Quina resposta volem donar? Volem incomplir els tractats internacionals? Volem ser còmplices de la vulneració dels drets dels menors o volem donar la resposta que legalment hem de donar i que cívicament hem de fer?”, s’ha preguntat. I ha deixat clar que “es tracta de no posar-los en carpes i donar-los menjar, sinó d’elaborar un procés d’integració, de formar-los, d’escolaritzar-los i de donar-los una atenció afectiva i sanitària”.

Les crítiques del PP a Sánchez per no reunir-se amb Clavijo

L’anunci de la reunió entre els dos presidents s’ha produït el mateix dia que el PP ha tornat a carregar contra Pedro Sánchez per no haver-se reunit amb Clavijo. “Entre hamaca i passeig pel mercat ambulant, té l’obligació de treure temps per rebre el president de les Canàries, que fa mesos que reclama una solució per a aquest problema”, ha proclamat aquest matí Ana Alós en una roda de premsa a la seu de Gènova. A més, la vicesecretària d’Igualtat, Conciliació i Polítiques Socials del PP ha considerat que és “absolutament inacceptable” que el president espanyol estigui a les Canàries en “unes llargues vacances” i “no hagi estat capaç d’apropar-se a cap dels centres on arriben immigrants irregulars i estan acollits els menors”. Per la seva banda, el senador del PP per Gran Canària, Sergio Ramos, va titllar a Sánchez de “xulo” i “prepotent” per “presentar-se a Lanzarote” per passar uns dies de vacances i no rebre el president canari.

Amb la reforma de la Llei d’Estrangeria pendent

La trobada entre Pedro Sánchez i Fernando Clavijo es produirà un mes després que el Congrés dels Diputats tombés, amb el vot en contra del PP, Vox i Junts, la reforma de la Llei d’Estrangeria que obligava a acollir menors migrants. Els juntaires es van oposar a la modificació i van acusar la Moncloa d’haver “abusat de la solidaritat”. Ara, el govern canari continua treballant i parlant amb els grups parlamentaris perquè, segons ha manifestat Fernando Clavijo, “no es tracta d’aprovar una proposició de llei al Congrés”, sinó que “es tracta que sigui un pacte de país” i una “resposta” que donin Espanya i Europa al fenomen migratori. Al juliol, Ángel Víctor Torres, va reconèixer que un pla B era aprovar el repartiment de menors a través d’un reial decret llei perquè “s’apliqui de manera immediata”. És una via que el president canari va avalar. Tanmateix, el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica va posar una condició: seria “precís, imprescindible i bàsic” que el PP traslladés el seu suport, ja que, sense el seu aval, no seria possible convalidar-lo. I de moment el PP no es mostra especialment predisposat a això.

“No serveix de res aprovar una llei si les comunitats no són partícips i després no col·laboren. Nosaltres continuem treballant i continuem parlant amb tots els grups polítics i amb les comunitats autònomes”, ha esgrimit Fernando Clavijo. I tot i que ha reconegut que el govern canari “no tira la tovallola” per reformar la llei, ara el seu objectiu és “organitzar i provar de sistematitzar una situació que ja per si mateix està sent d’emergència” i que “es preveu que en els pròxims mesos es pugui convertir en una emergència encara més gran”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!