La premsa espanyola no ho entén, però és que hi ha vegades que l'elefant a l'habitació és gegant i, així i tot, les portades de certs diaris insisteixen a no veure'l. És el que ha passat amb la decisió de no convidar el rei Felip VI a la presa de possessió de Claudia Sheinbaum, la presidenta electa de Mèxic, els diaris no ho entenen i això que la mateixa Sheinbaum ho ha explicat detalladament. La presidenta electa de Mèxic ha acusat de “greuge” al poble mexicà que la corona espanyola negui el perdó pels abusos de la conquesta. La propera presidenta mexicana va avisar, a més, que el seu govern continuarà amb la petició de la disculpa d'Espanya, iniciada pel president sortint, Andrés Manuel López Obrador, el 2019. “Quan es nega la Corona espanyola no només al perdó, que engrandeix els pobles no els avergonyeix (...) i a més no hi ha una resposta oficial al president de la república, al representant del poble de Mèxic, de l'estat mexicà, ja que evidentment no només és un greuge al president, a l'home, sinó al poble de Mèxic”, ha assenyalat Sheinbaum. Les explicacions són clares, però el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa com molts diaris i sembla que segueix sense entendre-ho perquè ha tancat files amb la casa reial. El president espanyol veu “inacceptable i inexplicable” l'exclusió del rei Felip VI. Sánchez ha manifestat la seva “tristesa” davant la situació i ha lamentat que l'interès “polític” frustri l'entesa de “dos pobles germans” i que estan encapçalats per governs “progressistes”. Per Sánchez, la petició de disculpa que fa anys que demana Mèxic, és un “interès polític”. El País recull aquestes paraules del president espanyol i escull una imatge de Sheinbaum i López Obrador, rient i assenyalant la càmera (sembla ben bé que riguin del Rei o de Sánchez, però evidentment no és així). 

El Mundo, per la seva banda, creu que la decisió de la Moncloa de no enviar cap representant a Mèxic com a resposta al veto al Rei, és una manera de “rebaixar” el to per part de Sánchez. El diari apunta que el president espanyol “esquiva la queixa formal i es limita a no enviar representants a l'acte del dimarts vinent”. El rotatiu creu que Espanya podria haver enviat una nota verbal per queixar-se de la situació, però lamenta que Sánchez s'ha limitat a un comunicat de premsa i a respondre amb poca rotunditat a Nova York. “Mèxic és un país germà i ens sembla inacceptable que s'exclogui la presència el cap d'Estat. (...) No ho podem acceptar, i hem manifestat que no hi haurà cap representació diplomàtica espanyola en senyal de protesta per una decisió inacceptable i inexplicable pel grau de relació”. Definitivament, El Mundo no en té prou. Per cert, diputats de diverses formacions espanyoles d'esquerra s'han desmarcat del govern espanyol i han anunciat que assistiran a la investidura de la primera dona que assumeix la presidència mexicana. Els diputats que viatjaran a Mèxic són de Sumar, EH Bildu, nacionalistes bascos, i Podem. Des de Sumar, Gerardo Pisarello, un dels diputats que viatjarà a Mèxic, ha opinat que quan López Obrador va instar el rei a demanar disculpes per la conquesta, Felip VI “podia haver actuat amb respecte, però va optar per l'arrogància”. Sembla que aquesta nova crisi diplomàtica costarà de resoldre.

Cop d'ull també a l'ABC que té un clar protagonista (i no, no és el Rei), és el president a l'exili, Carles Puigdemont i el seu suposat “ultimàtum”. Segons assegura el diari, i directament posa en boca del dirigent independentista, aquest hauria dit: “Si Sánchez vol els meus vots, que vingui a Waterloo”. El diari afirma haver parlat amb fonts de l'entorn de Puigdemont que asseguren que aquest se sent “derrotat” perquè ha perdut “tres a zero”: “No governa a l'Ajuntament ni a la Diputació de Barcelona i ara tampoc no té la Generalitat”, indiquen aquestes fonts. Ara bé, segons el diari, Puigdemont està disposat a “morir matant” i planteja “dues possibilitats” per “guanyar el pols a Sánchez”. La primera, diuen les fonts, seria presentar una moció de confiança i la segona seria exigir a Sánchez una visita a Waterloo “si vol els seus vots”. Veurem al president espanyol viatjant a Bèlgica? Caldrà esperar. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?

El País
El País
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
ABC
ABC
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!