Pedro Sánchez dona el tret de sortida a la commemoració del 50è aniversari de la mort de Francisco Franco advertint que els “règims autocràtics estan avançant” i que la llibertat “mai no es conquereix de manera permanent” i és una cosa que “es pot perdre”. “Pot tornar a passar”, ha avisat en l’acte inaugural, que s’ha celebrat al Museu Reina Sofia i en el qual ha estat acompanyat per tots els ministres. “Per tot això, en un aniversari com el que celebrem el 2025, hem de defensar, reivindicar i enfortir la democràcia al nostre país”, ha reiterat. A l’acte, hi havia representació d’ERC i el PNB, mentre que Junts, Bildu i Podemos han declinat assistir-hi. Tampoc hi era present el PP, que acusa el president espanyol de voler “desviar l’atenció”. I Sánchez ha aprofitat per interpel·lar els populars indirectament: “No cal ser d’una determinada ideologia ni d’esquerres ni de dretes per mirar amb enorme tristesa i terror els anys foscos del franquisme i témer que aquest retrocés es repeteixi”, ha afirmat. “N’hi ha prou amb ser demòcrates”, ha afegit. I ha fet una crida a “recordar la història” perquè “oblidar els errors del passat és el primer pas perquè aquests es repeteixin de nou”. A més, ha enviat un missatge a Elon Musk: “La internacional reaccionària o ultradretana està liderada per l’home més ric del planeta, que ataca obertament a les nostres institucions, atia l’odi i crida obertament a donar suport als hereus del nazisme a Alemanya”.

📝 Pedro Sánchez arremet contra Elon Musk: “Atia l’odi i ataca obertament les nostres institucions”

 

 

Un dels objectius de la Moncloa és “transmetre” als joves la “importància de viure en democràcia”. “És fàcil oblidar les enormes fortaleses de la democràcia i deixar-se seduir pels qui prometen ordre, seguretat i riquesa a canvi d’arrabassar-los el poder d’elegir el destí d’un mateix per convertir-se en agents passius i en mers espectadors del projecte social”, ha esgrimit. Així mateix, ha expressat que la voluntat del govern espanyol és “celebrar” que el 1975, en un “moment de gran incertesa política”, la societat espanyola “va decidir apostar per la democràcia i la llibertat i va decidir emprendre un llarg, complex i agitat procés de transformació política, institucional, social i econòmica que va triomfar” i que va acabar convertint Espanya en un país “avançat, influent i tolerant”. “Això és el que celebrem i reivindiquem”, ha insistit. “Recordar el molt que hem aconseguit en el passat és la millor manera d’entendre el molt que podem aconseguir en el futur”, ha afegit. A més, la Moncloa vol posar en relleu “l’esforç” dels ciutadans que, el seu “talent, ambició, convicció i determinació”, van fer d’Espanya una “referència mundial en estabilitat, prosperitat i tolerància”.

Els actes han començat amb absències. Junts, Bildu, Podemos i el BNG han optat per plantar el govern espanyol i no assistir a l’acte. En canvi, ERC i el PNB sí que hi han estat presents: hi han anat el diputat republicà Francesc-Marc Álvaro i la portaveu jeltzale al Senat, Estefanía Beltran. Tampoc hi havia el rei Felip VI, que ha al·legat motius d’agendes per no assistir (ha estat tot el matí al Palau Reial rebent les Cartes Credencials de sis nous ambaixadors) i amb el rebuig frontal del Partit Popular, que acusa Pedro Sánchez de començar un “camí per fer oposició a un dictador mort” i de “buscar efemèrides rares per protagonitzar-les ell”. “No té a veure amb Franco, té a veure amb Sánchez i la seva manera d’interpretar la realitat i d’intentar desviar l’atenció”, va lamentar ahir Borja Sémper.

📝 Creix la tensió entre la Moncloa i el PP arran dels actes pels 50 anys de la mort de Franco

🔎 El PP es desmarca dels actes de Sánchez pels 50 anys de la mort de Franco: “Vol desviar l’atenció”

 

En canvi, la Moncloa presenta els actes que arrenquen avui com una “celebració”. “No volem que això sigui cap acte de revenja, sinó de defensar la vida de la llibertat davant la mort i festejar el final de la por, que va ser el que va passar amb la mort del dictador”, va defensar ahir el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres. “No estem festejant la mort de ningú, és cert que la mort del dictador va implicar una Transició que va culminar en una etapa d’esplendor de 50 anys de democràcia que tots els demòcrates hem de celebrar units sense cap dubte”, va concloure.

El PP acusa Sánchez de voler “protagonitzar efemèrides rares”

La realitat és que els actes pels 50 anys de la mort de Francisco Franco arriben amb la Moncloa i el PP enfrontats. “Probablement, Sánchez sap que el 2027 no serà president del govern espanyol i ha de buscar efemèrides rares per protagonitzar-les ell”, va esgrimir ahir Borja Sémper. El portaveu dels populars considera que el president espanyol comença un “camí per fer oposició a un dictador mort” i lamenta que la commemoració té a veure amb la forma del líder socialista “d’interpretar la realitat” i de “construir a través de trompe-l’oeils una idea política que no li demani comptes a ell del que fa”. “El 1975, no hi havia democràcia a Espanya, és una mentida”, va reblar.

Per la seva part, Isabel Díaz Ayuso també ha arremès durament contra la celebració d’aquesta efemèride. “Pedro Sánchez ha embogit”, va afirmar a X després de conèixer la notícia. “Com que el seu govern està en les seves últimes hores, ha decidit cremar els carrers i provocar violència amb grups molt minoritaris, que últimament surten just quan ell ho passa malament”, va afegir. “Sense Franco, Pedro Sánchez no és res ni ningú. No comptin amb nosaltres per promoure guerres ni bàndols perquè el president li ha declarat la guerra a una part dels espanyols i no ens trobaran en això”, va proclamar la presidenta madrilenya més tard durant una sessió de control en l’Assemblea de Madrid.

El paper de la Casa Reial: Felip VI ha confirmat la seva presència en dos actes i la Moncloa no descarta que Joan Carles I hi participi

L’actual rei espanyol és un dels grans absents de l’acte d’inauguració. Tanmateix, la Moncloa va confirmar la setmanada passada que el Felip VI sí que participarà en la visita institucional als antics camps de concentració d’Auschwitz i Mathausen i en l’esdeveniment que reivindiqui “l’important paper que va jugar la monarquia” en la Transició. D’altra banda, el govern espanyol ha obert la porta a què Joan Carles I s’afegeixi a algun dels actes. “El gabinet de Presidència del govern espanyol està en contacte permanent amb la Casa Reial”, va assenyalar ahir el ministre Ángel Víctor Torres en ser preguntat reiteradament sobre aquesta possibilitat. “El que fem ho acordarem”, va afegir sense donar-ne més detalls.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!