El govern espanyol ha de fer front a la crisi migratòria derivada de l’arribada massiva de joves migrants a les Illes Canàries. En aquest context, Pedro Sánchez engega demà una gira que el portarà a Mauritània, Gàmbia i el Senegal entre el dimarts 27 i el dijous 29 d’agost i en la qual signarà nous acords en l’aposta per la migració circular, una modalitat de contractació de migrants en origen que tornen després de completar la seva feina. En els dos primers casos, el president espanyol subscriurà nous acords, mentre que, amb el Senegal, s’ampliarà l’abast dels acords vigents quant al nombre de beneficiaris i de sectors inclosos. Tot i que avui dia les xifres de beneficiaris d’aquesta modalitat de migració regular són modestes, l’èxit d’aquests programes, principalment amb el Marroc i amb alguns països iberoamericans, ha portat la Moncloa a voler afegir-hi Mauritània i Gàmbia. El 2023, per exemple, van arribar a Espanya mitjançant projectes de migració circular 17.400 migrants, principalment del Marroc, així com de Colòmbia, Hondures, l’Equador, el Senegal, l’Argentina i l’Uruguai. En el cas concret del Senegal, es van contractar 141 senegalesos per aquesta via.

Des del govern espanyol assenyalen que, amb els nous acords, els nadius podran optar per viatjar a Espanya amb un contracte temporal de feina i tornar posteriorment al seu país d’origen sense haver de jugar-se la vida en un caiuc a l’oceà Atlàntic. Això sí, a la Moncloa eviten donar xifres concretes sobre els hipotètics beneficiaris i subratllen que els números, malgrat que no són nombrosos, van en augment any a any, igual que l’interès als països que participen en aquests projectes.

Ara mateix, és difícil predir l’impacte i els efectes que tindrà la visita de Sánchez sobre la sortida d’embarcacions cap a les Illes Canàries. Malgrat que no es pot descartar una tardor calenta en l’arribada de caiucs, el govern espanyol posa en relleu que les arribades d’immigrants es van alentir a partir de febrer, després de la visita de Sánchez a Mauritània i l’anunci d’ajudes per més de 300 milions d’euros. El viatge servirà per reconèixer l’excel·lent col·laboració que hi ha entre Espanya i els tres països en la lluita contra la immigració il·legal i les màfies que trafiquen amb persones. Amb aquest objectiu, també se signaran diferents documents per reforçar la cooperació policial.

De Nouakchott a Dakar, passant per Banjul: reunions amb els seus tres homòlegs i primera visita oficial a Gàmbia

La Moncloa ha donat detalls sobre el pla de viatge de Pedro Sánchez, que anirà acompanyat de la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i del ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que s’incorporarà en l’última etapa del viatge a Dakar. La gira començarà dimarts a la tarda a Nouakchott, on el president espanyol es reunirà amb el seu homòleg maurità, Mohamed Uld Ghazuani, i on es llançarà un comitè empresarial hispanomaurità. Dimecres al matí, Sánchez es traslladarà a Banjul en la que es convertirà en la primera visita oficial d’un president del govern espanyol a Gàmbia: es reunirà amb el president Adama Barrow i coneixerà de primera mà la tasca que duen a terme els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat en col·laboració amb les forces gambianes.

Posteriorment, Sánchez es desplaçarà a Dakar, on assistirà a la presentació de l’estratègia Àfrica Avanza, elaborada pel Ministeri d’Economia amb l’objectiu de finançar projectes que permetin fomentar el desenvolupament i la inversió en sectors emergents. Finalment, dijous al matí, Sánchez esmorzarà amb empresaris espanyols amb interessos al Senegal per conèixer la seva situació i inquietuds i es reunirà amb el president, Bassirou Diomaye Faye, i amb el primer ministre, Ousmane Sonko.

Sánchez va visitar Mauritània el febrer juntament amb Von der Leyen i Albares va ser el juny al Senegal i a Gàmbia

La gira africana portarà Pedro Sánchez tres països que o ell o José Manuel Albares han visitat al llarg d’aquest any. El febrer, Sánchez va anar a Nuakchott (la capital de Mauritània) juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i va anunciar que Espanya mobilitzaria més de 300 milions d’euros a Mauritània en els pròxims anys per frenar el repunt de migració irregular: 200 milions per fomentar la inversió d’empreses espanyoles, 60 milions per a projectes de desenvolupament i 50 milions en cooperació financera.

Per la seva part, el juny, el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, va ser a Gàmbia i al Senegal, on va confirmar que Espanya destinaria 180 milions d’euros a cooperació al desenvolupament durant els pròxims quatre anys amb la mirada posada principalment en la joventut i l’ocupació. A més, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, també va viatjar al Senegal i va firmar un memoràndum d’entesa per augmentar la col·laboració en matèria de la Inspecció de Treball.

El pla de Sánchez per a la crisi migratòria: 50 milions a les Canàries i reforma de la llei d’estrangeria

Just el divendres, Pedro Sánchez es va reunir amb el president canari, Fernando Clavijo, per abordar la crisi migratòria. El president espanyol va prometre 50 milions d’euros fins a finals d’any perquè les Canàries puguin fer front a les despeses de l’arribada i acollida de menors migrants. A més, ambdós dirigents van coincidir en la necessitat de reformar l’article 35 de la llei d’estrangeria perquè l’acollida de migrants per part de les comunitats autònomes sigui obligatòria. El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va reiterar que aquesta és “l’única solució possible”. El juliol, la proposta es va debatre i es va votar al Congrés dels Diputats, però va quedar rebutjada amb els vots en contra del PP, Junts i Vox.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!