El president del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez, ha estat investit president aquest migdia amb 179 vots a favor i 171 en contra. Aquesta és la tercera vegada que Pedro Sánchez és elegit president del govern espanyol i la cinquena vegada que es presenta a una investidura inclosa la que va guanyar amb la moció de censura del 2018. Tal com estava previst, Sánchez ha obtingut els vots del PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts per Catalunya (7), Bildu (6), PNB (6) i BNG (1) i CC (1). En contra, han votat el PP (137), Vox (33) i UPN (1). Sánchez ha sumat, en aquesta ocasió, els vots dels diputats al Congrés de Junts per Catalunya després del pacte polític negociat entre el PSOE i Junts que inclou l'amnistia per a tots els líders i encausats del procés independentista català entre el 2012 i el 2023, i que va ser registrada dilluns al Congrés pel grup del PSOE.

Hemicicle en la investidura de Pedro Sánchez / Gràfic: Laura Cercós

El líder socialista ha sortit investit després d'un debat d'investidura celebrat dimecres i dijous que s'ha caracteritzat per les advertències de Junts al PSOE, pel xoc dialèctic Sánchez-Feijóo, per la falsa alarma de les manifestacions ultres a les portes del Congrés, i com aquesta crispació s'ha traslladat a l'entonació més extremista d'Alberto Núñez Feijóo i l'insult de "fill de puta" d'Ayuso a Sánchez. Ara arribarà un cap de setmana ple de travesses: Pedro Sánchez ha de configurar el seu nou Consell de Ministres, que probablement serà nomenat el pròxim dilluns. 

La investidura de l'amnistia

Pedro Sánchez va trigar pràcticament una hora i mitja a pronunciar la paraula més esperada de totes: l'amnistia. I va fer bé si la seva intenció era que la gent estigués atenta a la primera part del seu discurs d'investidura, en el qual va incloure alguns anuncis relacionats amb economia. Quan va decidir-se per parlar del seu pacte amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, el president del govern espanyol va referir-se a ella com una forma de "superar la fractura de l'1-O".

Per justificar-la, va recordar que el PP de José María Aznar va indultar 16 membres de Terra Lliure després dels seus acords amb la Convergència de Jordi Pujol. "Ara la Constitució es compleix a tots els territoris", va afegir també el líder socialista, per justificar que l'amnistia és un pas més en la pacificació i desinflamació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

 

 

Sánchez es reivindica com l'única alternativa a la crispació ultra

Bona part del discurs de Pedro Sánchez d'aquest dimecres —així com el del portaveu del seu grup parlamentari, Patxi López, aquest dijous— va consistir a situar el PSOE com l'única alternativa a la crispació ultra que aquests dies ha convertit els carrers del centre de Madrid en un camp de batalla entre neonazis i policies. Va tornar a haver-hi càrregues al carrer Ferraz aquest dimecres, la nit que separava els dos actes d'aquest debat d'investidura. 

Feijóo va arribar a acusar Pedro Sánchez de "frau" i de "corrupció política" per tirar endavant una llei d'amnistia que no estava al programa electoral del PSOE. El líder del PP va suplicar més d'una vegada al president del govern espanyol que dissolgui la cambra baixa i convoqui noves eleccions. Va ser tota la munició que necessitava el líder socialista per fer befa sobre Feijóo un cop li va tocar pujar a la tribuna.

Va riure's obertament de qui aquest dijous s'ha convertit ja en líder de l'oposició. Va fer befa del comentari de Feijóo, amb què va treure pit de no ser president del govern espanyol "perquè no vol", en referència a no acceptar les exigències de Junts per Catalunya. "És vostè el primer espanyol que renuncia a ser president del govern podent ser-ho”, va etzibar Sánchez entre rialles.

 

Advertència de Junts: "No tempti la sort"

Les diferències entre PSOE i Junts per Catalunya sobre el seu acord es van constatar aquest dimecres i van entelar el primer acte del debat d’investidura, a més de posar de manifest la dependència que tindrà a partir d'ara Pedro Sánchez de Carles Puigdemont. En el primer discurs de Pedro Sánchez, dirigit a tota la cambra i dedicat a seduir tots els diputats, el líder del PSOE va assenyalar que la llei d'amnistia serà un perdó als independentistes, i no el reconeixement que l’Estat ha actuat de forma repressiva contra un moviment polític. “No ha estat valent”, li va etzibar a última hora d'aquest dimecres Míriam Nogueras.

"No provi de temptar la sort perquè no funcionarà", va arribar a avisar Nogueras a Sánchez. La líder de Junts a Madrid va recordar alguns dels punts més importants de l'acord entre el PSOE i Junts per Catalunya, i va insistir que l'amnistia "no és una mesura de gràcia" sinó un moviment per "desjudicialitzar la política". El discurs inicial de Sánchez va generar força malestar a Junts, però la qüestió es va resoldre amb una reunió entre Nogueras i Santos Cerdán, número tres del PSOE.

Falsa alarma a les portes del Congrés

Existia la possibilitat que la investidura de Pedro Sánchez fos accidentada, amb motiu de les concentracions convocades a les portes del Congrés dels Diputats. Després de nits d'aldarulls i càrregues a les portes de Ferraz perquè l'ultraespanyolisme no considera legítima la investidura del líder socialista, existia preocupació que tot plegat es traslladés també a la cambra baixa. Però no ha estat així. El Congrés es va blindar amb 1.600 policies, però les manifestacions han punxat i dins del Congrés no hi ha hagut cap percepció de perillositat a l'exterior de la cambra. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!