En matèria d’immigració i en seguretat nacional. Aquests són, segons Pedro Sánchez, els beneficis que ha obtingut Espanya per haver-se plegat al Marroc i haver cedit definitivament el Sàhara Occidental, acceptant el projecte d’autonomia del territori. El president del govern espanyol havia de comparèixer a petició pròpia al Congrés dels Diputats per parlar, expressament, sobre la relació amb el país nord-africà. Les explicacions, però, no han convençut els parlamentaris de la cambra baixa.
Pedro Sánchez ha obert la llauna del Ple d’aquest dimecres parlant sobre economia —amb anunci sobre habitatge inclòs— i Ucraïna, i ha passat de puntetes pel Marroc explicant alguns dels acords que l’executiu del PSOE ha arribat amb el país de Mohamed VI. Així, ha mencionat pactes relacionats amb les fronteres o la connectivitat aèria, però no ha entrat al fons de la qüestió, el dubte que es manté intacte des de fa un any: què espera realment Sánchez del Marroc o què ha volgut evitar amb la decisió —encara incomprensible per a la resta de formacions que conformen la cambra— d’acceptar les exigències marroquines sobre el Sàhara Occidental.
Tot i les preguntes de diversos grups parlamentaris, Sánchez s’ha limitat a assegurar que ara Espanya s’ha situat al costat d’una desena de països de la Unió Europea “que tenen la mateixa posició” respecte del Sàhara, i ha mencionat França, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Hongria, Romania, Xipre, Àustria i Grècia. “Es tracta d’una posició reconeguda en la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU”, s’ha escudat el president espanyol; a més d’insistir que Espanya pretén igualment que “totes les parts han d’acceptar un acord”.
Ha volgut furgar en aquesta qüestió la diputada d’Esquerra Republicana, Marta Rosique, que li ha etzibat a Sánchez que “l'únic motiu” per no voler investigar l’espionatge amb Pegasus del Marroc al mòbil de Pedro Sánchez és que “la informació que tenen és realment tan fosca i delictiva que és millor que no surti a la llum". "Vostès no estan en contra de l'espionatge, és una política del seu govern, i van iniciar l'espionatge amb Pegasus a l'independentisme el 2019, amb el seu govern, no el del PP", ha afegit també la diputada republicana.
Un dels temes de conversa d’aquest dimecres al Congrés dels Diputats era la informació publicada a El Confidencial que assenyala que el Marroc va ordenar la destitució de l’exministra d’Exteriors Arancha González Laya. El PP ha intentat atacar Sánchez amb aquesta informació, però no ha trobat resposta. Fonts del govern espanyol, però, han desmentit que el país nord-africà hi estigui al darrere, i han explicat que a la Moncloa hi ha el convenciment que ha estat la mateixa Laya qui ha volgut difondre aquesta idea.