El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha respost a la crida del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i participarà aquest dilluns a la cimera de líders europeus a París sobre la guerra a Ucraïna i la seguretat al continent. A la cita també assistiran els caps de govern d’Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, Polònia, Holanda i Dinamarca, així com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del Consell Europeu, António Costa, i el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte. Els mandataris abordaran els reptes que planteja l'apropament de l'administració nord-americana de Donald Trump amb el Kremlin i el rebuig al fet que la Unió Europea participi de forma directa a les negociacions.

La trobada, de caràcter informal, es produirà després que aquest cap de setmana s'hagi celebrat la Conferència de Seguretat de Múnic, on la guerra a Ucraïna i la defensa d'Europa ha estat un dels punts principals, i s'han fet evidents les fissures en les relacions transatlàntiques. Un portaveu de la Comissió Europea ha informat que l'objectiu de Macron amb aquesta reunió és "iniciar un període de consultes entre líders europeus" sobre la situació a Ucraïna i la seguretat europea. "Els debats podran continuar després en altres formats, amb l'objectiu de reunir tots els socis interessats en la pau i la seguretat a Europa", ha afirmat aquest portaveu en declaracions recollides per EFE.  

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha insistit al llarg dels últims dies que la pau a Ucraïna ha d'estar basada en "garanties de seguretat", amb la protecció d'una defensa forta —integrada per forces militars europees o de l'OTAN— que eviti nous atacs per part de Rússia. El mandatari ucraïnès també ha subratllat la importància que Europa fos inclosa en les negociacions i va reclamar consensuar un pla entre els EUA i la UE abans de seure a negociar amb Rússia. Tanmateix, els EUA van a la seva. La Casa Blanca ha reprès el diàleg amb el Kremlin, i treballa en la celebració d'una cimera entre Trump i el president rus, Vladímir Putin. A més, el vicepresident, JD Vance, no va donar detalls a Múnic sobre el full de ruta previst pels EUA per resoldre el conflicte, i, en canvi, va llançar atacs contra la democràcia europea, fent créixer encara més la tensió. L'enviat especial de Trump a Ucraïna, Keith Kellogg, ho va acabar d'adobar aquest dissabte quan va rebutjar de forma taxativa que la Unió Europea participés en les negociacions, argumentant que el procés de Minsk II va fracassar perquè hi havia "massa gent" a la taula de negociacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!