Pedro Sánchez porta mesos cuidant la seva imatge internacional al més mínim detall fent esforços constants per realçar la reputació exterior del seu govern. I ara ha fet un pas més, provarà sort i es postularà per presidir la Internacional Socialista (IS), que és l’organització de partits socialdemòcrates, socialistes i laboristes de tot el món. El president espanyol aspira a substituir l’exprimer ministre de Grècia, Yorgos Andres Papandreou, que ostenta el càrrec des de 2006. Segons ha anunciat el mateix Sánchez en una piulada, “som els socialdemòcrates els qui hem apostat sempre per avançar, por conquerir nous drets i llibertats i ho continuarem fent: junts, juntes i amb forces renovades”. Sánchez farà el pas en el congrés de la Internacional Socialista, que es farà entre el 24 i 27 de novembre a Madrid, on se celebraran eleccions per escollir la nova presidència.
El secretari general del PSOE ha anunciat la candidatura en la reunió del Presídium que l’organització ha celebrat a Nova York, segons han informat els socialistes en un comunicat, plantejant també reformes internes per modernitzar la IS. En aquest sentit ha assegurat que aspira aportar la seva experiència per “iniciar un nou temps” i continuar amb el llegat del seu “amic Yorgos Papandreu i líders com Willy Brandt, Pierre Mauroy o l’actual secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres”. El mateix comunicat explica que el cap de l’executiu espanyol ha assenyalat que “no hi pot haver causa més alta ni més volguda” i per això, ha afegit, “serà un privilegi comptar amb l’empenta de totes i totes per portar-la a terme”.
Davant dels seus col·legues de partit, el líder del PSOE ha argumentat que la socialdemocràcia és “l’única alternativa viable tant al individualisme de l’ordre neoliberal com al retorn dels extremismes”, perquè considera que tots dos fenòmens “van de la mà”. Ha defensat que la resposta conservadora a l’última crisi va provocar una onada de desigualtat, que a la vegada va fer augmentar la desconfiança entre les institucions.
Què és la Internacional Socialista?
Nascuda el 1951, l’agrupació de socialdemòcrates, socialistes i laboristes reuneix 132 organitzacions polítiques, entre ells, el PSOE. D’aquests, 34 ocupen actualment posicions de lideratge de govern. Consta de dos òrgans: el Congrés que es reuneix cada quatre anys i el Consell, que cita tots els membres dues vegades l’any. Des del 2006, el grec Giorgos Andreas Papandreou n’és el president i el secretari general n’és el xilè Luis Ayala. El propòsit de l’organització és establir consensos sobre polítiques socialdemòcrates que es puguin aplicar a escala mundial articulant-se en comitès temàtics, estatutaris i regionals. Aquesta serà la segona vegada que Madrid aculli el Congrés després de l’edició de 1980.