El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat aquest dissabte al matí a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el qual serà el primer acte de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Sánchez ha reiterat el seu compromís de fer costat a Ucraïna "el temps que faci falta" i "sense importar el preu a pagar" en un discurs dirigit a la Rada Suprema, el parlament unicameral ucraïnès. "Avui, 1 de juliol, Espanya assumeix la gran responsabilitat d'assumir la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea per als pròxims sis mesos", ha afirmat. "Volia dir-vos que estem amb vosaltres i ho estarem el temps que faci falta. Volia dir-vos que farem costat a Ucraïna sense importar el preu a pagar", ha assenyalat.

Nou paquet d'ajudes d'Espanya a Ucraïna

Pedro Sánchez ha aprofitat la seva intervenció per anunciar un nou paquet d'ajuda de 55 milions d'euros. Aquest es compondrà, segons ha explicat, de 51 milions finançats a través del grup del Banc Mundial per fer costat a petites i mitjanes empreses ucraïneses, així com quatre milions a través del programa de desenvolupament de Nacions Unides per subministrar sistemes energètics verds a escoles. Sánchez ha assenyalat que "les coses han canviat" des del seu primer discurs davant la Rada al febrer, aniversari d'invasió, perquè Ucraïna ara està enmig d'una contraofensiva contra un enemic "que està mostrant signes de feblesa".

"Tots hem vist els esdeveniments de la setmana passada. Parlen per si mateixos", ha afirmat Sánchez en referència al motí encapçalat pel líder del grup mercenari Wagner, Yevgueni Prigozhin. Amb tot, Sánchez s'ha mostrat convençut de la victòria d'Ucraïna i ha lloat la "determinació" d'Ucraïna en la seva lluita per la independència, malgrat que el preu a pagar "sigui enorme". El president del govern espanyol també ha reiterat la condemna als atacs russos contra civils recordant el provocat per Rússia aquesta setmana a Kramatorsk, on va ser ferida de gravetat l'escriptora Victoria Amelina, que acompanyava a una delegació colombiana. "Victoria estava prop del front perquè volia documentar la tragèdia. Volia recollir el record de la infàmia. El llegat perdut. Les vides trencades. Els crims comesos". Sánchez ha assegurat que "necessitem a dones com ella per a escriure la història".

Plans d'Ucraïna d'entrar a la UE

En relació amb els plans d'Ucraïna d'entrar a la UE, Sánchez ha afirmat que "ningú mereix més que Ucraïna", l'estatus de país candidat, tot i que ha puntualitzat que "no és un procés fàcil, sobretot amb una guerra en curs". En aquest sentit, ha remarcat la importància de les reformes, un procés que "té valor en si mateix", en millorar l'economia, atreure inversions i reforçar la confiança internacional. "En el seu moment, us atorgaran accés a la nostra Unió", ha dit Sánchez afirmant que Espanya esperarà amb impaciència l'informe de la Comissió Europea al setembre, el qual "establirà la base per al futur".

El president del govern espanyol també ha parlat sobre la pròxima cimera de l'OTAN, que se celebrarà a Vílnius l'11 i 12 de juliol, en un entorn en el qual ha quedat clar "que ja no es pot confiar en les promeses de la Guerra Freda" i en el qual és necessari "repensar el marc de seguretat". En aquest context, Espanya és partidària de crear un Consell OTAN-Ucraïna, com a via per incrementar la participació política en l'aliança de Kíev, que així deixaria de ser "un convidat". "També estem a favor d'incrementar la cooperació pràctica, per a continuar adaptant el vostre sector de defensa als estàndards de l'OTAN", ha remarcat sense pronunciar-se respecte a un potencial ingrés en l'aliança una vegada que hagi acabat la guerra. Sánchez ha conclòs recordant que Espanya continua complint també el seu compromís subministrant més tancs de combat Leopard, així com un hospital de campanya, una declaració que ha estat aplaudida per part dels parlamentaris ucraïnesos.