Que el president espanyol, Pedro Sánchez, no és partidari de la independència de Catalunya ja fa temps que se sap. Des de la seva arribada al capdavant de l'executiu de l'Estat, el mandatari ja s'ha expressat amb prou convenciment per evidenciar-ho. Però la seva negativa a aquesta divisió territorial també comporta efectes secundaris que se senten més enllà de les fronteres nacionals. I és que, en el seu rebuig a la independència catalana, també hi ha una segona víctima: Kosovo. Aquest país, que va declarar la seva voluntat de separar-se de Sèrbia el 2008, ha rebut el reconeixement de la gran majoria de la Unió Europea. Espanya continua desmarcant-se, mantenint-se en el 'no' juntament amb països com Grècia, Romania i Eslovàquia.
Una postura que no pot ser sorprenent quan s'analitzen les similituds entre la situació kosovar i la catalana, i la sèrbia i l'espanyola. La independència de Kosovo va realitzar-se a través d'una declaració unilateral ja fa gairebé una quinzena d'anys, la qual Sèrbia mai ha arribat a reconèixer, malgrat que no controla a la pràctica el territori afectat. En aquest punt s'ha pronunciat el president Pedro Sánchez aquest dilluns per a reiterar la seva negativa a aquesta via. "Considerem que una declaració unilateral d'independència, com la que va donar-se aquí, i aquesta és l'opinió legítima del govern espanyol, viola el dret internacional", ha defensat. "No podem estar a favor del reconeixement de Kosovo". Sánchez ha fet aquest comentari després de reunir-se amb el primer ministre d'Albània, país que se situa en la postura contrària d'Espanya.
La solució a Kosovo també passa pel diàleg
El rebuig de Sánchez a aquesta via és, doncs, obligat per tal de tenir arguments per posicionar-se en contra de qualsevol independència a Catalunya en un futur. Ara bé, per resoldre la situació entre Kosovo i Sèrbia, l'espanyol aposta per una recepta que també defensa a casa: el diàleg. Així, durant les seves paraules aquest dilluns també ha volgut "animar" Belgrad i Pristina a fer efectiu "el diàleg que han començat i que esperem que porti a bon port". Una estratègia que per a Catalunya encara no ha aportat gaires solucions al conflicte polític.
Mateixes paraules al costat de Sèrbia
Divendres passat, durant la trobada de Pedro Sánchez amb el seu homòleg serbi, Aleksandar Vučić, el president espanyol també va pronunciar-se de la mateixa manera. "Donem suport a Sèrbia en el que té a veure amb Kosovo", va assegurar, afegint que "cal respectar la integritat territorial de les nacions i que cal respectar el dret internacional". De fet, va afirmar que Espanya i Sèrbia estan unides pel "convenciment de garantir el respecte del dret internacional i la integritat sobirana dels Estats, la integritat territorial dels Estats". I és que, en matèria kosovar, Sánchez i Vučić comparteixen plenament el seu punt de vista, a diferència de la trobada amb el primer ministre albanès, davant de qui Sánchez s'ha vist obligat a reiterar que respecta "l'opinió" del seu govern i el seu poble per tal de no ferir sentiments.