El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el recentment investit president de la Generalitat, Salvador Illa, s'han deixat veure junts aquest dissabte a Lanzarote, Canàries, on els dos mandataris estan de vacances. Sánchez i Illa han passejat amb les seves respectives dones pel mercat tradicional de la localitat d'Haría, al nord de l'illa volcànica, i s'han aturat a fer-se fotografies amb veïns i turistes. L'alcalde del municipi, el també socialista Alfredo Villaba, els ha regalat vi dolç i formatge local i un llibre de l'escriptora de Lanzarote Ico Toledo, segons ha avançat El Periódico de España.

Salvador Illa va arribar aquest divendres a Lanzarote, indret en la qual Pedro Sánchez ja estava des de dilluns per a passar les vacances amb la seva família en la residència oficial de La Mareta. El recentment investit president de Catalunya estarà també en l'illa canària durant uns dies de descans. Illa va aterrar ahir al voltant de les 15.00 hores a l'aeroport César Manrique, acompanyat de la seva esposa, Marta Estruch, i dels seus escortes, segons van confirmar fonts properes a EFE.

El president de la Generalitat va prendre possessió del càrrec el dissabte 10 d'agost i el dimarts 13 va encapçalar la primera reunió del seu Executiu. Per a la setmana que ve no està previst que es reuneixi el Govern, de manera que el president es pren així uns dies de descans després de les setmanes de molta intensitat política a Catalunya entre els acords del PSC amb ERC i comuns, la reacció de la part de l'independentisme més crítica, la investidura i el retorn fugaç de Carles Puigdemont a Catalunya. 

La residència oficial de La Mareta a on estiueja Sánchez, situada en el municipi de Teguise, a Lanzarote, va ser manada a construir pel rei Hussein de Jordània a finals dels anys 70 del segle passat; una dècada més tard va regalar la residència al rei Joan Carles I que, al seu torn, la va cedir a 'Patrimoni Nacional'. En ella s'han allotjat diferents presidents de govern espanyol, com José María Aznar o José Luis Rodríguez Zapatero, així com dirigents internacionals, com els cancellers alemanys Helmut Kohl i Gerhard Schröder. Fa uns anys que Sánchez assisteix habitualment durant les seves vacances.

Coalició Canària retreu a Sánchez que "només el preocupa Catalunya"

La trobada també porta polèmica. El secretari d'Organització de Coalició Canària (CC), David Toledo, ha retret a Pedro Sánchez que "tingui temps" de rebre a Salvador Illa durant l'estada de tots dos a Lanzarote durant les seves vacances, però no per a fer el propi amb el president de Canàries, Fernando Clavijo. En un comunicat, el dirigent de CC titlla d'"incomprensible" que Sánchez "no hagi tingut ni una hora per a reunir-se" amb Clavijo "o sortir del palau de La Mareta a conèixer la realitat que es viu a peu de moll, on centenars de voluntaris ofereixen el seu temps i afecte a atendre aquestes persones —en referència als migrants— i on els recursos són escassos".

En canvi, "sí que té temps i temes sobre els quals parlar amb el recentment nomenat president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, que arribava aquests dies a Lanzarote, rebut per protocol de la Moncloa, la qual cosa evidencia que a Sánchez, ara com ara, només el preocupa Catalunya i només Catalunya, donant l'esquena a una realitat que han d'afrontar els canaris i canàries". El dijous passat, el mateix Clavijo va indicar que "seria convenient" que Sánchez ho rebés a Lanzarote perquè tots dos tenen "moltes coses de les quals parlar", especialment d'immigració.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!