El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat "l'Espanya que volem només és possible si construïm l'Europa i el món que volem". Durant la seva intervenció des de la IX Conferència d'Ambaixadors, que se celebra a la seu del Ministeri d'Afers Exteriors i que serà clausurada aquesta tarda pel rei Felip VI, Sánchez ha fixat el reconeixement del català a Europa com una de les seves grans prioritats polítiques d'enguany. Es tracta d'un dels acords que queden pendents del pacte entre el PSOE i Junts per a la conformació de la Mesa del Congrés dels Diputats i la presidència de Francina Armengol, i que aquest dilluns ja va defensar el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, des d'aquest mateix fòrum. En concret, Sánchez ha assegurat que "el reconeixement de les llengües cooficials reconegudes en la nostra Constitució, com a llengües oficials en les institucions comunitàries, continuarà sent una de les nostres principals prioritats polítiques per a l'any 2025". 

"Una Espanya oberta"

Pedro Sánchez ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar una Espanya determinada a defensar els valors recollits en la Constitució en "un món cada vegada més hostil i antagònic" en el qual una "internacional reaccionària" que busca una Europa "feble i desunida". El líder del PSOE ha advertit que "no renunciarem als nostres valors, que són els valors de la nostra Constitució i els defensarem i promoure amb més determinació", posant èmfasi que "un món cada vegada més hostil i antagònic no alterarà el nostre full de ruta". Al contrari, ha afegit el president, "Espanya el que farà és treballar més decididament per a construir un món millor i més just en el qual cuidem allò en què creiem i en el que ens defineix com a societat, que és la pau, la convivència, la solidaritat i la llibertat". En aquest sentit, ha advertit que Espanya seguirà "alçant la veu en pro dels Drets Humans i el Dret Internacional", en un moment en el qual "no són respectats" i ha assegurat que augmentaran el seu compromís "amb la democràcia liberal i plural, oberta, transparent i íntegra" quan precisament aquesta és qüestionada. Així mateix, "enfront de la temptació autàrquica i el tancament de fronteres", ha indicat que "Espanya continuarà apostant per l'obertura, per una economia oberta a la internacionalització i per una gestió intel·ligent de les migracions per continuar creixent".

Resposta de la UE contra Trump

A menys d'una setmana que el president electe dels Estats Units, Donald Trump, prengui possessió del càrrec, Sánchez ha fet una crida a la Unió Europea sobre la necessitat de fer un pas endavant i mantenir-se unida davant el desafiament global que implicarà el segon mandat del republicà. Sánchez ha assegurat que la política exterior espanyola es mantindrà ferma davant l'avanç de governs reaccionaris. Només uns dies després que Trump obrís la porta a canviar la sobirania del Canal de Panamà o emprendre accions militars per disputar-se Groenlàndia, Sánchez ha advertit que no creu en unes relacions internacionals "on es qüestioni la integritat territorial o la inviolabilitat de les fronteres". I ha reclamat que "Espanya s'ha de despertar d'una vegada", ja que, considera que "no n'hi ha prou amb adaptar-se a la realitat geopolítica, Europa ha de ser capaç de reforçar-se per a influir en ella i defensar els seus interessos i valors". En aquest sentit, ha demanat "afermar" la relació estratègica atlàntica. "És un aliat imprescindible per a fer front als desafiaments del nostre temps i per a la defensa també del nostre model de convivència”, ha apuntat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!