El president espanyol, Pedro Sánchez, ha titllat aquest dimecres la declaració d'independència que va fer el Parlament el 2017, de "problemón". Sánchez ha fet les declaracions en una roda de premsa a la cimera del G20 que se celebra a Indonèsia, on ha passat per alt que el PSOE donés suport a la intervenció de Catalunya amb l'article 155 de la Constitució i ha atribuït la gestió dels fets únicament al PP. "Jo el 2018 vaig heretar un problemón a Catalunya. I quan dic problemón vull dir un problema de convivència com molt pocs s'han donat en els anys de democràcia, amb un Parlament de Catalunya que va declarar unilateralment la independència. I crec recordar, si la memòria no em falla, que era el Partit Popular al qual li van fer aquesta declaració unilateral d'independència", ha indicat.

Els delictes es mantenen al Codi Penal

Sánchez ha subratllat que els delictes que al seu entendre suposa declarar la independència seguiran tipificats al Codi Penal, tot i la reforma de la llei de sedició, i ha apuntat que per això no entén el rebuig del PP. “Aquests delictes no es despenalitzen, ni surten delictes del Codi Penal”, ha insistit. El president espanyol ha refusat en canvi aquest dimecres pronunciar-se sobre si estaria disposat a reformar el delicte de malversació, com demana ERC, i ha demanat esperar conèixer les esmenes a la proposició de llei de reforma del Codi Penal sobre aquesta qüestió, perquè no es pot parlar "en abstracte sobre hipòtesis".

El president ha emplaçat la tramitació de la proposició de llei al Congrés i ha afirmat que si hi ha "altres forces que volen debatre sobre altres qüestions" ja es veuran els termes en els quals es presenten. "Esperarem la tramitació", ha insistit Sánchez davant les preguntes dels periodistes. Sánchez ha subratllat que l'Executiu espanyol ha complert amb el seu compromís "d'homologar el delicte de sedició als països del nostre entorn" i ha assegurat que aquest era el propòsit de la iniciativa parlamentària presentada pel PSOE i Unides Podem. No ha fet menció de la nova tipificació del delicte de desordres públics agreujats, però ha insistit que avui la situació a Catalunya és "infinitament millor a la del 2017".

"El que està fent el govern [espanyol] és fer un pas més cap a la concòrdia entre catalans", ha afegit Sánchez, que ha subratllat que la política té instruments per superar conflictes, com seria el diàleg; que la Constitució té instruments per defensar-se davant d'atacs que la violen, amb l'article 155; i que l'Estat de dret continuarà tenint instruments, homologables, per condemnar aquest tipus de conductes si en el futur es tornen a donar. Per tant, ha insistit, aquests delictes continuen tipificats i no es despenalitzen.