El president espanyol, Pedro Sánchez, ha protagonitzat una monumental pífia en l'homenatge al poeta Antonio Machado, en el 80è aniversari de la seva mort. En l'ofrena floral a la tomba del poeta andalús, al cementiri de Cotlliure, el president espanyol ha ofert una corona decorada amb la bandera monàrquica espanyola, la bicolor, l'ensenya dels perseguidors de Machado, fervent republicà que va exilar-se per temor a les represàlies dels qui duien la bandera bicolor. La tomba de Machado sol estar coberta, justament, per una bandera republicana. En aquesta ocasió la Moncloa ha usat oficialment l'expressió "exilio español" per designar l'exili republicà.
Antonio Machado (1875-1939) va ser alumne de la progressista Institución Libre de Enseñanza i sempre en va mantenir els ideals. Va sentir-se molt feliç amb la proclamació de la república. De fet, va ser ell qui va penjar la bandera republicana a l'Ajuntament de Sòria, el 14 d'abril de 1931. Ho recordava als seus llibres: "¡Aquellas horas, Dios mío, tejidas todas ellas con el más puro lino de la esperanza, cuando unos pocos viejos republicanos izamos la bandera tricolor en el Ayuntamiento de Segovia! [...] Con las primeras hojas de los chopos y las últimas flores de los almendros, la primavera traía a nuestra república de la mano".
Machado va participar en el Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la República, celebrat a València el 1937. Va col·laborar en diferents iniciatives culturals del govern de la República i va marxar cap a l'exili, el gener de 1939, en companyia de diversos intel·lectuals antifeixistes, entre els quals Joaquim Xirau i Carles Riba. Van haver de travessar la frontera a peu, amb moltes dificultats, i finalment es van poder refugiar a Cotlliure, on Machado va arribar molt malalt. Va morir en un hotel de la localitat el 22 de febrer, i tres dies més tard moria també la seva mare, de 85 anys.
El franquisme no el perdonaria. Al cap de dos anys fins i tot seria expulsat, post mortem, del cos de catedràtics d'institut.
Repúblicans espanyols s'han indignat amb Sánchez a la xarxa.
En la visita del president espanyol a la tomba de Manuel Azaña, expresident republicà, a Montauban (Occitània) ha succeït el mateix: