Pedro Sánchez es proposa aterrar demà a Barcelona en plenes negociacions amb ERC per a la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat. El motiu del viatge, segons ha pogut saber ElNacional.cat, és visitar un centre d'investigació de La Caixa, però fonts de les negociacions admeten que podria celebrar una trobada aquell mateix matí amb el president en funcions, Pere Aragonès. La trobada s'està programant per a les 11 del matí. Les darreres setmanes els negociadors d'ERC han insistit repetidament que l'acord per a la investidura d'Illa no es pot tancar si abans no es concreta el compliment dels compromisos que va assumir el PSOE al Congrés el passat mes de novembre per garantir el vot dels diputats de Gabriel Rufián a la investidura de Pedro Sánchez.

A més, aquest dilluns, els negociadors d'ERC -Marta Rovira, Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernández i Oriol López- han publicat un article a La Vanguardia en què adverteixen que el nou sistema de finançament que reclamen a canvi del suport dels seus diputats al candidat del PSC ha de garantir la sobirania fiscal de Catalunya, per la qual cosa consideren que el consorci entre l'Estat i la Generalitat que proposa la Moncloa no és més que una "operació de maquillatge".

Reunió amb Rovira

Precisament també aquest dilluns, després de mesos sense que s'hagués produït cap avenç, s'ha reunit a Barcelona la comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat en el marc de la qual es va xifrat en 1.058 milions els diners que l'Estat pagarà a la Generalitat en els propers tres anys per compensar les inversions que ha hagut de fer el Govern per millorar els dèficits de les línies de Rodalies. Aquest acord formaria part del traspàs de Rodalies a la Generalitat que va signar el PSOE el novembre passat.

La Moncloa no amaga que aquest moviment del govern espanyol pretén ser un gest en resposta a l'exigència d'Esquerra, sobre el compliment dels compromisos pendents. Des d'ERC, en canvi, s'argumenta que aquesta formació no pot assumir més incompliments i que la militància considera que s'ha cedit massa al PSOE. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, fins i tot ha demanat una entrevista amb el president espanyol per deixar-li clar en una trobada presencial que s'ha de "moure més" si pretén aconseguir un acord. Aquesta trobada podria produir-se en el marc de la visita de Sánchez aquest dimecres.

La darrera entrevista entre Sánchez i Aragonès es va produir el 21 de desembre passat al Palau de la Generalitat, poc després de la investidura, i damunt la taula hi havia les mateixes qüestions, des del finançament i la condonació del 20% del deute contret per la Generaltiat amb l'Estat a través del FLA, fins al traspàs de Rodalies o el referèndum. Precisament, la condonació del deute, que va ser una de les mesures estrella que es va tancar per garantir el suport d'ERC a Sánchez, tampoc no s'ha materialitzat i a consellera d'Economia, Natàlia Mas, va admetre que només es podrà pactar una calendarització d'aquest compromís per als propers mesos.