La pugna ajustada per l’alcaldia de Barcelona marcarà el tancament de campanya del 28-M. Tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, han triat la capital catalana com a escenari per posar punt final a la campanya de les eleccions municipals, que a la resta de l’Estat són també autonòmiques. Sánchez farà costat a Jaume Collboni, mentre que Díaz donarà suport a Ada Colau. Els actes se celebraran el divendres 26 de maig, previ al dissabte de reflexió i el diumenge d’eleccions.

Queda clar, també, que els Països Catalans es converteixen en aquesta campanya en epicentre de la política espanyola. No només el passat Sant Jordi el govern espanyol va aprofitar-ho per enviar-hi ministres, sinó que el PP també pretén bolcar-se al territori: el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, tancarà la campanya dels populars a València. Cal tenir en compte que al País Valencià —on sí que s’hi celebren eleccions autonòmiques el 28-M— hi ha una pugna força ajustada entre els socialistes de Ximo Puig i el PP, amb la possibilitat que l’actual president valencià perdi el seu càrrec per culpa d’uns bons resultats dels populars.

Com que Collboni és, juntament amb Trias i Colau, un dels millors posicionats en les enquestes sobre les eleccions de Barcelona, Sánchez ha decidit fer una clara aposta per la capital catalana. Fins al punt que ha decidit que en aquest acte també hi participi l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. L’actual president espanyol, però, començarà la campanya a Washington, en una visita oficial a la Casa Blanca. La reunió amb Joe Biden es convertirà, segurament, encara que de forma indirecta, en un dels seus principals actes de campanya. L’altre gran objectiu del PSOE serà també Sevilla, la capital d’un històric feu socialista que ara està en mans del PP, Andalusia.

Equilibris de Yolanda Díaz al seu espai

Per la seva banda, Yolanda Díaz ha hagut de fer equilibris en el seu calendari del 28-M, i no ha sigut fins aquest divendres que el seu equip ha fet públic quines ciutats visitarà durant la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals. Farà costat a Ada Colau en dues ocasions: el 13 de maig i, insistim, el dia 26, en l’acte final de campanya. El dia 20 també estarà a Catalunya, però el seu equip no ha concretat encara en quin municipi farà acte de presència. De totes maneres, a Catalunya Yolanda Díaz ho té ben fàcil: ha de donar suport als comuns, un partit que ja ha començat a deixar de banda Podemos per entregar-se a la vicepresidenta espanyola.

És a la resta de l’Estat on Díaz haurà de fer més equilibris, a causa de la divisió que hi ha a l’espai de l’esquerra del PSOE. Així doncs, la vicepresidenta ha decidit prioritzar aquells llocs on sí que hi ha candidatures d’unitat, com és el cas de Castella i Lleó, Navarra, i ciutats com Sevilla, Màlaga o Donostia. Ara bé, també ha decidit baixar al fang i participar en campanya on l’esquerra està dividida, com a València (donarà suport a Héctor Illueca a la capital valenciana, i a Joan Ribó a Alacant) o Madrid (donarà suport a la candidatura d’Unidas Podemos a Alcorcón i la d’unitat de Rivas Vaciamadrid.