Si a les portades d’aquest dissabte triomfaven Alberto Núñez Feijóo i el PP, a les d’aquest diumenge són dos Pedros, Sánchez i Almodóvar, són els que s’emporten el palmell. Les pàgines nobles dels diaris estan dedicades de manera unànime a Pedro Sánchez i al PSOE amb motiu de la reunió del Comitè Federal del partit socialista celebrat a Ferraz, amb el finançament de Catalunya com a tema estrella, però curiosament, el president del govern espanyol no surt fotografiat en pràcticament cap d’elles, a excepció de l’Ara. La imatge de Pedro Almodóvar és la que mana, més gran o més petita, a pràcticament totes les portades amb motiu del Lleó d’Or que el director manxec es va emportar al festival de Venècia, un dels guardons més importants de la seva prolífica carrera, pel seu últim film La habitación de al lado, mentre que també surten retratats Feijóo (que ofereix una entrevista a El Mundo), Gema Espinosa, vocal del Consell General del Poder Judicial que també és entrevistada a La Razón, i Sílvia Paneque, la superconsellera de Territori i portaveu del govern de Salvador Illa, que ofereix un altre entrevista a El Periódico.
Benèvols amb el president espanyol
Però començant per l’home del dia a l'àmbit polític, Pedro Sánchez, i el seu paper al comitè federal del PSOE, les interpretacions són ben diferents segons el vidre del diari amb el que es miri. Hi ha els afins, com El País, que ofereixen una versió positiva del seu paper i el de la resta dels barons del PSOE, com els crítics Emiliano García Page (Castella-La Manxa) o Javier Lambán (Aragó). El País titula que “Sánchez mostra el seu control del partit en el pols autonòmic” i afirma que si bé el president no dona detalls del pacte fiscal, defensa, amb atacs al PP, un model que protegeixi l’estat del benestar. També destaca que els barons, a excepció de Page i Lambán, rebaixen les crítiques. La Vanguardia, per la seva part, també ofereix una lectura prou favorable al president del govern. “Sánchez esquiva els recels al PSOE sobre el finançament català”, titula el rotatiu dels Godó, que subratlla que, tret de Page i Lambán, el comitè federal s'alinea amb el president, que ofereix a les autonomies recaptar i gestionar més impostos. El diari Ara també destaca que “Sánchez ofereix el finançament singular a la resta de comunicats” i que el president defensa avançar cap a un estat federal a l’estil d’Alemanya o el Canadà, i ressalta que (Salvador) Illa assegura al comitè federal del PSOE que l’acord d’investidura “no posa en dubte” la solidaritat.
Feijóo fa ombra a Sánchez a 'El Mundo'
Però no tothom ho ha vist de manera tan benèvola. Com és lògic, en la geopolítica de la premsa espanyola, Pedro Sánchez no se’n va sortir, segons la lectura que fa El Mundo. “Sánchez deixa al PSOE a cegues amb el cup català: ‘No el pot explicar’, titula el diari madrileny, per qui el president del govern espanyol va evitar referir-se al finançament singular acordat amb ERC i que va intentar calmar als crítics prometent més recursos, però “no va convèncer: Són engrunes”. El Mundo també ofereix una informació sobre la intrahistòria dels 24 discursos del Comitè Federal del PSOE i afirma que “hi ha molts d’acord amb Page i Lambán, però amagats a les catacumbes. La portada del rotatiu, però, ofereix el gran protagonisme a Alberto Núñez Feijóo per fer ombra a Sánchez. El president del PP ofereix una entrevista en la qual deixa titulars com “les CCAA del PP supliran la irresponsabilitat del govern” (espanyol), “és impossible recuperar els grans consensos amb Sánchez, viu el sectarisme salvatge”, “si Ayuso demanés el que li han donat a Illa a Catalunya, Sánchez li aplicaria el 155” o “desfarem la invasió que aquest govern ha fet a totes les institucions”.
La Razón, per la seva part, també tracta en el seu titular principal el tema del Comitè Federal del PSOE, però el que destaca és que “Sánchez governarà ‘amb o sense el suport’ del Parlament' perquè el president del govern central està decidit a resistir sense l’aval del legislatiu i evita concretar el concert català i l’ofereix a la resta. Segons el diari de Planeta, hi ha preocupació en el PSOE per l’impacte electoral del finançament “No pots anar a unes eleccions”, una frase posada entre cometes que posa en boca de ningú. Per l’ABC, la lectura que destaca de la reunió socialista és que “Page i Lambán aixequen la veu contra Sánchez per la ‘inconstitucionalitat’ del cup català” i que el líder del PSOE eludeix explicar la lletra petita de les cessions a ERC per aconseguir que Illa presideixi la Generalitat.
Pedro Almodóvar fa història
Pedro Almodóvar s’ha consagrat a la Mostra de Venècia, un dels festivals més importants del món, aconseguint el Lleó d’Or, màxim guardó de la 81a edició, per la seva pel·lícula La habitación de al lado, una fita mai aconseguida per una pel·lícula espanyola, tot i que Luis Buñuel el va guanyar al 1967 per una obra francesa, Belle de jour i el mateix Almodóvar va guanyar un Lleó d’Or d’honor fa cinc anys a la seva trajectòria. És, però, el primer llargmetratge que el director manxec ha rodat íntegrament en anglès. Aquest gran èxit està present a pràcticament totes les portades. A La Vanguardia es destaca la imatge sonrient d’un Almodóvar que sosté el guardó, la mateixa que publica El País, que afirma que Almodóvar es va alçar amb el guardó estrella del festival de Venècia i es converteix en el primer espanyol aconseguir en més de mig segle, una fita que el director defineix com “un somni” fet realitat als seus 74 anys, deixant una declaració que ho diu tot. “Jo necessitava premis als anys 80, 81... Aquí m'haurien salvat la vida. Després vaig haver de salvar-me-la jo sol. No somiava amb el Lleó d'Or, però una vegada que el tens et tornes addicte. A partir d'ara no podria viure sense ell”.