Que els espiaven era un fet. Ningú en dubtava l’any 2017, en ple procés independentista. Ningú en dubtava, i de fet prenien mesures per contrarestar-ho. Ara en tenen proves. Líders independentistes van ser víctimes d’espionatge l’any 2019 amb el programa Pegasus, tecnologia israeliana a la qual només tenen accés governs. El president del Parlament, Roger Torrent, ha estat víctima de l’espionatge telefònic, com també ho han estat Ernest Maragall, Anna Gabriel, el conseller Jordi Puigneró (fallit), el membre de l’ANC Jordi Domingo... Si ho van fer el 2019, què van arribar a fer el 2017? El govern de Mariano Rajoy disposava del Pegasus des del 2015, així que vostès mateixos.

Ara parlem d'un cas del 2019, amb Pedro Sánchez a la Moncloa. El ministeri de l’Interior, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de la Policia han negat disposar d’aquesta tecnologia ni utilitzar els serveis de la israeliana NSO. Ho ha dit el ministre Grande-Marlaska. Els hem de creure? Què passa amb el CNI? Tenen intenció d'investigar-ho? Sense dubte la guerra bruta de l’Estat es confirma, com ha denunciat Roger Torrent, la segona autoritat de Catalunya. Tot un escàndol en un país democràtic que ha aixecat una tempesta política que alguns no volen veure, ni volen que es vegi. Només El País, que va informar dels fets en exclusiva juntament amb The Guardian, dona el protagonisme que es mereix el cas a la primera plana.

No toca

Pegasus, com el cavall alat de la mitologia grega, ha passat de llarg a les portades del trident de la dreta de Madrid. Ni una trista crida a les portades d’avui de l’espionatge a l’independentisme, no fos cas que rebin els seus. Si que hi trobem espai, però, per als presos polítics i el seu pas al tercer grau penitenciari. El Mundo no amaga com li cou la decisió posant èmfasis en el fet que només han passat nou mesos des que van ser condemnats pel Tribunal Suprem. Caldria recordar-los que porten gairebé tres anys empresonats per una sentència injusta. La Razón també en parla, però avui ha decidit no fer sang.

L’espionatge i els presos polítics sí que ocupen els diaris editats a Catalunya, amb l’excepció d’El Periódico, que dona tot el protagonisme al tercer grau i la sortida imminent de la presó dels líders independentistes i deixa Pegasus per a les pàgines interiors.

elpais

La portada d'El País del 15 de juliol del 2020

elpuntavui

ara

lavanguardia

elperiodico

elmundo

larazon

abc