El jutge Juan Carlos Peinado, que està investigant Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez, per presumpte tràfic d’influències i corrupció als negocis, considera que es poden treure “conclusions” del “silenci” del president del govern espanyol quan es va negar a declarar com a testimoni davant del magistrat. En una providència, el titular del Jutjat d’Instrucció número 41 esgrimeix que el “silenci” de Sánchez és “legítim” però que, “com és ben sabut”, permet “donar lloc a la formació d’inferències”, segons explica l’Agència EFE. “En el seu cas, en conjunt amb altres elements de caràcter objectiu, poden portar a conclusions de caràcter objectiu, amb la finalitat de valorar la possible concurrència d’aspectes integrants, de possibles indicis, bé en sentit inculpatori cap a algun investigat o, al contrari, en sentit excloent de responsabilitat penal”, argumenta.
El passat 30 de juliol, el jutge Peinado es va desplaçar a la Moncloa i Pedro Sánchez es va acollir al seu dret a no declarar. Segons va relatar l’advocat de Begoña Gómez, Antonio Camacho, la declaració va durar només dos minuts. En general, els testimonis (a diferència dels investigats) tenen l’obligació de declarar i dir la veritat, excepte quan hi hagi una relació matrimonial entre el testimoni i l’investigat. Així doncs, el cap de l’executiu espanyol es va acollir a l’article 416 de la Llei d’Enjudiciament Criminal i va evitar respondre a les preguntes del magistrat i de les acusacions.
En la providència d’aquest dijous, el jutge Peinado també ordena traslladar a les parts una còpia dels enregistraments de vídeo del passat 30 de juliol perquè entén que poden “donar lloc a la formació d’inferències”. La Fiscalia s’hi s’oposava. Just el mateix dia de la citació, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va censurar que Peinado hagués volgut prendre declaració com a testimoni a Sánchez per “fer-se una foto” a la Moncloa i “gravar un muntatge” per “erosionar la imatge de la Presidència del govern espanyol”. A més, Alegria va augurar que “en aquests pròxims dies” es publicaria l’enregistrament amb la declaració de Sánchez “en algun pseudomitjà digital conservador”.
Pedro Sánchez i Begoña Gómez, querellats contra el jutge Juan Carlos Peinado
Aquesta providència de Peinado arriba a l’espera que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid decideixi sobre l’admissió de les querelles que van presentar tant Pedro Sánchez com Begoña Gómez contra el jutge. El president espanyol va presentar una querella per prevaricació davant de “l’atropellament” als seus drets. L’escrit, registrat per l’Advocacia de l’Estat, censurava la “delimitació abstracta” del cas que està fent Peinado i l’acusava de dictar resolucions “injustes” que “desposseeixen de garanties” la presidència del govern. Per la seva part, Gómez es va querellar per prevaricació i revelació de secrets, denunciant que s’ha produït una “filtració constant dels documents i actuacions del procés judicial” que ha causat “indefensió” i un “greu perjudici del dret de defensa”.
El TSJM va informar l’1 d’agost que s’havia assignat el magistrat Francisco José Goyena com a ponent per a la querella presentada per l’Advocacia de l’Estat en nom de Sánchez contra Peinado. És el mateix jutge que ha demanat al Tribunal Suprem que investigui el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, després de la querella de la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per revelació de secrets. Per la seva part, en la querella de Begoña Gómez, el 6 d’agost es va designar com a ponent José Manuel Suárez Robledano. Aquestes diligències s’estenen a efectes registrals i no pressuposen l’admissió o inadmissió de la querella. La decisió arribarà a partir del setembre, ja que l’agost és un mes inhàbil en l’àmbit judicial.