La líder de l'extrema dreta francesa, Marine Le Pen, és la gran preferida per guanyar les eleccions legislatives franceses d'aquest estiu, que justament van ser convocades pel president Emmanuel Macron després de la gran victòria de Reagrupament Nacional (RN). Tot i ser la preferida, Le Pen no es relaxa a l'hora de fer campanya i, de fet, hi ha involucrat Carles Puigdemont. En una entrevista a El Periódico, Le Pen ha advertit que si guanya els comicis, Puigdemont no podrà seguir operant a França. "Serem implacables", ha sentenciat. 

"Aquesta situació és vergonyosa i humilia França, que serveix, una vegada més, de lloc de referència per als criminals. Puc dir-li que, si guanyem les eleccions, aquesta situació no durarà gaire", ha respost Le Pen en ser preguntada sobre la seva opinió respecte al fet que Puigdemont hagi tingut la seva base d'operacions al sud de França per les eleccions catalanes. "Serem implacables amb tots aquells que ataquin les institucions legítimes del seu país, especialment si són països amics i socis", ha advertit la líder extremista. 

En l'entrevista, també se li ha preguntat per Pedro Sánchez i l'afirmació de Vox que és un dictador. En aquest cas, Le Pen ha subratllat que no permet "qualificatius a líders estrangers". Tot i que ha afegit: "Si jo fos espanyola, sens dubte lluitaria al costat de Vox contra un govern socialista extremista, que no només ataca els interessos del seu país, sinó que també fomenta una política europea particularment verinosa". 

Manifestacions contra l'extrema dreta 

El perill d'acabar amb un govern d'extrema dreta al palau de l'Elisi ha mobilitzat milers de francesos que fa dies que es manifesten. La darrera convocatòria va ser el passat dissabte, quan sindicats i partits d'esquerres van fer una convocatòria a diverses localitats franceses per protestar contra l'auge de l'extrema dreta al país. Les forces de l'ordre van xifrar en 250.000 els manifestants a tot el país, 75.000 dels quals a París. 

La urgència per aturar l'extrema dreta sobrepassa els carrers i ha arribat al terreny de joc quan el capità de la selecció francesa de futbol i pròximament nou pes pesant del Reial Madrid, Kylian Mbappé, ha instat als joves a votar per aturar l'avenç de Le Pen. Mbappé s'ha posicionat en una roda de premsa en el marc de l'Eurocopa, quan se li ha preguntat directament. El futbolista ha defensat que els seus valors són la diversitat, la tolerància i el respecte i ha fet una crida perquè els joves "prenguin consciència" i vagin a votar.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!