El PEN Club americà, que agrupa els principals escriptors dels EUA, ha sortit en defensa dels presos polítics i exiliats catalans, i ha denunciat que la llibertat d'expressió està en risc a Catalunya mentre retrocedeixen els drets a l'Estat espanyol.
El PEN Club americà precisa que no es pronuncia sobre la independència de Catalunya, però considera que la repressió que va fer l'Estat contra el referèndum de l'1-O és "una restricció inacceptable de la llibertat d'expressió". Recorda que a conseqüència d'això estan processats membres de les entitats cíviques i consellers, mentre que cap país ha acceptat extradir els polítics exiliats.
"La reacció de les autoritats espanyoles al discurs independentista a Catalunya forma part d'una tendència preocupant més àmplia a Espanya cap a la reducció de l'espai per a les opinions dissidents. El creixent nombre de judicis en virtut de l'article 578, que penalitza l'apologia del terrorisme o l'humiliació de víctimes, ha comportat condemnes per lletres de cançons, espectacles de titelles i tuits", afegeix, mentre que recorda que tant ETA com els GRAPO estan inactius. Cita especialment el cas de Valtònyc, i remarca que en cap cas se'l pot portar a judici com a terrorisme.
El PEN Club americà afirma que, independentment de l'opinió que es tingui sobre la independència catalana, "el que està en joc és el dret a dissentir de forma pacífica i d'apostar per alternatives polítiques". "Les acusacions d'una rebel·lió per accions no violentes -quan en realitat es va tractar d'un acte de desobediència civil a gran escala- poden dissuadir de la protesta legítima i amenaçar la vitalitat del debat polític en una democràcia", adverteix.
El conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, ha agraït el posicionament del PEN Club Americà.