La probabilitat és baixa però no inexistent. Arribar a tenir un escrutini dimarts per la falta de meses està sobre la taula, aquest escenari tan sols depèn de com s'arribi diumenge 14 de febrer i de la JEC. Tot i que ja tenim una lleugera aproximació del panorama que farà ajornar-lo fins a 48 hores.
El director general de Participació Ciutadana del Govern, Ismael Peña-López, ha posat xifres exactes. En una entrevista a TVE, ha assegurat que "caldria que quedessin per constituir entre 200 o 300 meses", una probabilitat que ara mateix és baixa. Aquesta dada es dona en funció del nombre de vots per escó. Per exemple, a Barcelona 50.000 vots i a Girona 20.000, per tant estem parlant "d'un gran nombre".
La JEC té l'última paraula
Malgrat tot, Peña-López recorda que això no depèn d'ell: "La Junta Electoral Central és la gran sobirana i dirà què passarà". Però si ens situem en aquest escenari, sí hem de saber que hi ha dues coses assegurades. D'entrada, no s'aturarà el recompte ni les eleccions, tan sols "es frenarà una informació".
De l'altra, no vindrà motivat per una decisió sorprenent d'última hora. De fet, situa les 10h del matí de diumenge com el termini màxim per saber "si cal prendre aquesta decisió i també informar als partits".
Les alarmes es van disparar amb l'anunci de Peña-López fa pocs dies i és conscient que un "ha de considerar quin és el risc i alertar si hi ha una possibilitat", per això ha remarcat que no volia donar cap mena d'inseguretat a la celebració del 14-F. Però reitera, una vegada més: "Si hi ha aquesta eventualitat tranquils, és una petició de la JEC i és normal. Ara mateix, molt poc probable que passi".
Votar a un altre municipi
Com que la pandèmia ho altera tot sí es preveuen algunes anomalies puntuals. Totes les juntes, de zona o província, són sobiranes però es treballa per "unificar criteris". Per exemple, si hi ha una mesa no constituïda, algun votant s'haurà de desplaçar uns metres per anar a una altra i exercir el seu dret. O fins i tot, també es pot donar el desplaçament entre municipis "i que un guàrdia urbà acompanyi al votant, seria fer deu minuts de cotxe". Aquestes serien les excepcions dels votants.
Però també es treballa en la seguretat dels membres de la mesa. Peña-López parla clar: "Els test d'antígens no ens donen cap seguretat que es podrà contagiar l'endemà d'haver-lo fet, és cert, però si no s'exposen, el risc de contagi és menor i sabrem que la persona no té prou càrrega vírica per alliberar". En resum, no es mira que un membre de la mesa sigui una persona 100% sana, sinó que no pugui contagiar.