El director general de Participació Ciutadana del Govern, Ismael Peña-López, ha reiterat que s'està treballant a contrarellotge, amb "companys que dormen dues hores diàries" per arribar amb totes les garanties sanitàries el dia de les eleccions.

Ara bé, el que més preocupa a aquest departament és la resposta ciutadana. D'entrada per "la responsabilitat" que han de tenir els contagiats o de contacte estret; de l'altra, per la resposta dels membres de la Mesa.

La seguretat sanitària

En una entrevista a TV3, Peña-López ha estat clar: "El que més ens preocupa ara mateix és la por de la gent que posa en perill obrir els centres electorals a les 8h". Una manera de rebaixar aquesta por serà acabar de definir quina estratègia de protecció sanitària aplicaran. D'entrada, una cosa és segura: hi hauran testos.

Quins? Encara no se sap: "No està clar quines proves hi hauran. Volem tenir informació, formació, acompanyament professional i protecció sanitària. No és una negociació entre departaments sinó que cal acabar de lligar el dispositiu".

Més enllà dels testos, també hi hauran EPI's semblats a les que tenen les infermeres i assessorament. Pel que fa a les proves, ahir va arribar la proposta de fer-ne unes d'innovadores que serien vàlides per aplicar en el mateix moment, des del centre electoral i obtenir el resultat immediat. Peña-López recorda que també treballen "en paral·lel a la tecnologia" i tot els seus avenços.

Es descarta vacunar els membres de la mesa?

Ara mateix, tampoc es descarta vacunar els membres de la mesa. Dependrà de les dosis que arribin i el ritme de vacunació de la gent gran: "Probablement tots els avis tindran la primera i segurament la segona el 14 de febrer però ho estem veient". En total hi ha 3.000 locals i 150.000 persones que hi participaran: "És un repte logístic bestial".

Cal recordar que des del Departament de Salut lamenten que el ritme de les vacunacions va més lent perquè l'estat no proporciona les dosis que va anunciar. A tall d'exemple, aquest divendres Catalunya acabarà amb 40.000 persones menys vacunades de les previstes.

En els propers dies també s'estudiaran les al·legacions de tots aquells membres que per motius de salut no podran presentar-se: "La JEC ens demana posar a tothom dins el bombo i treure aquells que ens facin arribar les justificacions en un termini de set dies". Els majors de 60 anys, ha recordat que tenen drets però també obligacions.