Olot tindrà un nou alcalde després que Pep Berga, qui ocupava el càrrec des de feia sis anys, va anunciar que plegava i que abandona la política. Berga anunciarà la seva renúncia com a alcalde i deixarà l’acta de regidor en el plenari del pròxim 20 de febrer. El batlle de Junts va justificar la seva decisió per motius personals i perquè creu que cal "deixar pas a noves maneres de fer les coses". La seva renúncia, afirma, no haurà d’afectar l’acord de govern que tenen Junts i ERC, el qual es mantindrà més enllà del seu mandat. La identitat de qui serà el nou alcalde de la capital de la Garrotxa encara és una incògnita, tot i que Berga va assegurar que hi ha consens per decidir-ho, i es preveu que en els pròxims dies s’anunciï qui prendrà el relleu. Estanis Vayreda, actual primer tinent d’alcalde, ocuparà l’alcaldia en funcions fins que es produeixi la presa de possessió del nou alcalde. Entre els candidats que es creu que tenen més possibilitats de convertir-se en successor de Berga hi ha Agustí Arbós, actual regidor d’Hisenda i de Festes i coordinador comarcal de Junts a la Garrotxa, qui en cas de ser confirmat, ocuparia el càrrec fins a final del mandat.

“Fins aquí he arribat”

Berga va fer l’anunci aquest dimarts, envoltat del seu equip de govern; un anunci que suposa el seu adeu a la política activa després de 16 anys dedicat a l’activitat municipal, els últims sis com a alcalde. En un exercici de sinceritat, Berga assumeix que la ciutat ha canviat i que necessita nous lideratges i “noves maneres de fer” per afrontar els reptes del futur. “Per tant, és el moment, fins aquí he arribat”, va assegurar l’encara alcalde de la ciutat, el qual va agrair el suport de tothom “qui m’ha acompanyat en aquest viatge”. Berga va recordar que després de les eleccions municipals havia avançat que aquest seria el seu últim mandat, però que després d’uns mesos havia decidit avançar la decisió i fer efectiva la seva renúncia. El polític de Junts assegura que marxa “cansat per anys intensos, però feliç”, i tanca així una llarga etapa municipalista. Berga va expressar la necessitat d’un canvi de model socioeconòmic de la ciutat, amb l’arribada d’indústries d’alt valor afegit sobre les tradicionals.

Berga va arribar a l’alcaldia en juny del 2019 després de vuit anys com a regidor a l’oposició, i altres vuit com a mà dreta en el govern municipal de Mia Corominas, qui va ser alcalde d’Olot durant vuit anys. Berga va assumir algunes de les polítiques i projectes iniciats durant l’anterior mandat quan va obtenir la majoria absoluta a les eleccions del 2019. A les eleccions del  2013, però, va necessitar pactar amb ERC per mantenir l’alcaldia.

El llegat que deixa

Berga deixa un llegat en el qual ha impulsat i participat en diversos projectes importants durant la seva etapa a l’alcaldia d’Olot. En l’àmbit de les infraestructures i equipaments, hi destaquen l’Espai Cràter, un projecte museístic innovador que s’ha de completar durant el seu mandat; la piscina municipal coberta que s’espera finalitzar en el mandat actual, el CAP de Sant Miquel, un nou centre d’atenció primària en construcció, i la variant d’Olot, una infraestructura viària llargament esperada. També projectes de revitalització urbana, com la regeneració del Nucli Antic, que inclou la rehabilitació d’habitatges i la millora de l’espai públic; l’Illa del Carme, un pla per transformar aquesta zona, que inclou la creació d’un centre cultural i una nova biblioteca i la remodelació de la plaça del Carme com a part de la renovació del centre històric. Entre els projectes socials i educatius que deixa, destaca l’Escola de Noves Oportunitats, l’augment del parc d’habitatge de lloguer social o la millora de les unitats de convivència de la gent gran.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!