El politòleg alemany Andreas Oldenbourg ha argumentat en un article al diari conservador Die Welt, per què els catalans tenen dret a la desobediència, en un Estat en el qual són minoria i per tant sense capacitat de canviar per si mateixos les regles bàsiques si la majoria ho veta.
Segons Oldenbourg, les lluites pel dret a l'autodeterminació responen sempre a una pregunta: Qui és el poble?. "La majoria d'espanyols afirmen que només hi ha un poble: el poble espanyol en el seu conjunt. I la minoria catalana respon que hi ha més d'un poble, i que entre aquests hi ha els catalans. I ells reclamen un Estat propi si aconsegueixen una majoria en la seva comunitat", argumenta.
El politòleg es pregunta com es pot resoldre un conflicte democràtic d'aquesta mena, quan la minoria sempre estarà en minoria per raons numèriques. Apunta que en els Estat democràtics les qüestions es resolen democràticament, però si es celebrés un referèndum a nivell estatal decidirien els espanyols i els catalans serien un minoria igualment. "El problema seguiria. Qui és que finalment decideix?", apunta.
Oldenbourg recorda que tota Constitució "necessita la legitimització del poble" per ser vàlida, i en aquest sentit considera un error juxtaposar Espanya en el seu conjunt, als catalans. "Un poble és una comunitat política que es dota d'una Constitució i que actua d'acord amb ella, però també pot ser modificada si ja no s'hi correspon. I si aquest canvi està prohibit, les minories com és el cas dels catalans tenen dret a la desobediència civil", afegeix.
Per aquest motiu, el politòleg considera que és un error de l''Estat espanyol no haver considerat el referèndum de l'1-O com un acte de desobediència civil, i haver condemnat els seus organitzadors per sedició.
Oldenbourg, que no secunda la independència de Catalunya i és federalista, afirma que la situació catalana només es pot resoldre amb un referèndum i amb una reforma constitucional que reculli el pluralisme. En altres paraules, que la Constitució espanyola obtingui la seva legitimitat "de tots els pobles constituents". Si això està vetat, insisteix, la desobediència civil és legítima.