Uns 200 ciutadans han participat aquest dissabte a Salou en un acte de jura de bandera per a personal civil, la segona que es fa a les comarques de Tarragona després de la que el 2022 es va fer a Constantí. En aquesta ocasió l’acte l’ha presidit el comandant militar de Barcelona i Tarragona, el general de brigada César de Cea Quijano, i hi ha assistit l’alcalde de la localitat, Pere Granados, segons ha anunciat la Inspecció General de l’Exèrcit en un comunicat, informa l’agència Europa Press.

Aquesta jura de bandera forma part de les activitats del Dia de les Forces Armades (Difas, per les seves sigles en espanyol) 2024, i està oberta a qualsevol ciutadà espanyol major d’edat que no hagi jurat bandera en els darrers 25 anys. La jura de bandera és l’expressió pública, individual i cívica de lleialtat cap a Espanya i els espanyols i s’entén com una promesa, que es fa per voluntat pròpia, de defensar els interessos col·lectius d’Espanya.

La jura de bandera és un acte solemne i els requisits per participar-hi són tenir la nacionalitat espanyola, ser major d’edat, no haver estat declarat incapaç per sentència judicial. Aquest ritual es remunta a l’Antiga Roma on existia el que es coneix com a ‘sacramentum’, que permetia convertir jurídicament un ciutadà en un legionari.

Els orígens del ritual

A l’Estat espanyol hi ha documentats actes d’aquest tipus des de l’edat mitjana, en temps de la Reconquesta. A través del jurament es creava una relació entre el rei espanyol i el seu súbdit: el soldat passava a percebre del monarca un sou i armes i estava obligat a defensar-lo tant a ell com el seu regne.

Amb el transcurs dels segles, la cerimònia ha anat introduint canvis, tot i que es manté l’essència. Al segle XIX, es considera que l’exèrcit passa a ser protector dels interessos del “poble sobirà”, de manera que aquests rituals es traslladen als carrers i les places més importants de ciutats i pobles.

Des de fa alguns anys -arran de la supressió del servei militar obligatori- s’han popularitzat actes de jura de bandera dirigits a personal civil, que organitzen les Forces Armades espanyoles.

En el moment central de l'acte, durant la fórmula de jurament o promesa davant la bandera, el Cap de la Unitat creua el seu sabre amb la Bandera i pronuncia la fórmula següent: "Espanyols! Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, amb lleialtat al Rei i, si calgués, lliurar la vostra vida en defensa d'Espanya?” El personal que jura bandera contesta: “Sí, ho fem!”. A continuació, tots els que juren desfilen d'un en un fins al lloc on es troba la bandera, i en passar per davant s'aturen i la besen, com a mostra de respecte i en compliment del jurament o promesa acabat de fer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!